Onverwoestbaar sf-sprookje digitaal schoongewassen

De doorbraak van de dvd maakt het mogelijk 'oude' films op hun best te zien: niet in een bekabelde kopie in een achterafzaaltje, op een vastlopende video of onderbroken door reclameblokjes op SBS6.

En het kan toeval zijn, maar sinds de invoering van de dvd-speler verschijnen steeds meer digitaal schoongepoetste filmklassiekers terug in de bioscoop, waar ze pas echt thuis horen.

Gelukkig blijkt er nog steeds een publiek voor The Exorcist, Apocalypse Now Redux en de Star Wars-trilogie, drie klassiekers die de afgelopen vijf jaar een succesvolle heruitbreng kenden.

E.T., the Extra-terrestrial

Onbedorven

Voor deze kinderen draait in 80 van de 100 zalen de Nederlandse versie. Maar hun ouders zullen ongetwijfeld uit nostalgische overwegingen de originele versie verkiezen, al was het maar om een nog onbedorven Drew Barrymore (zes jaar) te kunnen zien.Zoals geestverwant George Lucas dat twintig jaar na Star Wars deed, benutte ook Spielberg E.T.'s twintigste verjaardag om de film van extra en betere effecten te voorzien. Een ingreep waar veel op af te dingen valt, maar die in de meeste scènes niet hinderlijk uitpakt.

Integendeel, E.T. oogt als nieuw en zijn bijgewerkte mimiek kan ook in het Harry Potter-tijdperk de toets der kritiek doorstaan. Een toegevoegde badscène met E.T. is zelfs een leuk extraatje, om in dvd-termen te spreken.

Ronduit bespottelijk echter zijn de politiek correcte wijzigingen die Spielberg meende te moeten aanbrengen. Zo wilde Elliots broertje oorspronkelijk als terrorist naar Halloween, maar mocht hij niet van zijn moeder. Hoewel hij dus nooit als terroristje te zien was, mag hij nu niet als hippie naar Halloween, wat toch een stuk zwakker klinkt.

Bezopen

Nog ergerlijker is het digitale wegpoetsen van de pistolen van de regeringsfunctionarissen die jacht maken op E.T. Hoewel er oorspronkelijk niet eens eentje werd afgevuurd verving Spielberg ze door walkie-talkies, wat niet alleen volkomen onnodig is, maar er bovendien volkomen bezopen uitziet en daarom afleidt.

Als Spielberg toch digitaal aan het gummen is, moet hij ook maar meteen het Newyorkse WTC uit A.I. verwijderen, want de Twin Towers maken zijn geflopte toekomstvisie behoorlijk gedateerd.

E.T. kan gelukkig wel tegen een stootje, al maakt de fatsoensrakkerij Spielbergs avontuur bij voorbaat minder dan het origineel. Dan hadden de makers van de Nederlandse versie meer respect voor het origineel: zij lieten E.T.'s klassieke smeekbede 'phone home!' intact.

Het ParoolDe Volkskrant

In 80 zalen (Nederlandse versie) plus 20 zalen (originele versie)