De film Borgman van Alex van Warmerdam dingt mee naar de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, dat volgende maand in de Franse stad aan de Middellandse Zee wordt gehouden.

Dat maakte directeur Thierry Fremaux donderdagochtend bekend tijdens een persconferentie in Parijs.

Het is voor het eerst in bijna 40 jaar dat een Nederlandse film kans maakt op de prestigieuze Gouden Palm, de hoogste onderscheiding die het filmfestival uitreikt.

Borgman is in Nederland naar verwachting komend najaar in de bioscopen te zien.

Soderbergh en Polanski

De film van Van Warmerdam moet het opnemen tegen 17 andere films. Onder meer de nieuwe films van Steven Soderbergh (Behind the Candelabra), Roman Polanski (La Venus à la fourrure) en François Ozon (Jeune et Jolie).

Ook de nieuwste film van de Amerikaanse broers Ethan en Joel Coen maakt kans op de Gouden Palm. De jury staat dit jaar onder leiding van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg.

Alex van Warmerdam (60) is acteur, regisseur, schrijver, dichter, schilder en vormgever, en medeoprichter van toneelgezelschap Hauser Orkater (tegenwoordig muziekgezelschap Orkater).

Hij maakte al veel indruk met zijn regisseursdebuut Abel, uit 1986. Andere films van zijn hand zijn onder meer De NoorderlingenDe JurkOber en De Laatste Dagen van Emma Blank.

Donkere vertelling

Borgman is de achtste film van Alex van Warmerdam. Het is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk arriveert.

Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

De hoofdrollen worden gespeeld door Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven.

'Meest toegankelijke'

De film is een coproductie van Graniet Film (Marc van Warmerdam) en NTR. De omroep reageert trots op de selectie in Cannes en noemt het "een unicum".

Ook Alex' broer Marc van Warmerdam is zeer blij. "Toen ik in een heel vroeg stadium de eerste screening zag, dacht ik al: als we ooit een kans maken, dan is het met deze film", zegt Van Warmerdam.

Marc van Warmerdam noemt de film de meest toegankelijke van al het werk van zijn broer. "Meestal ben je als kijker een toeschouwer, maar dit keer word je echt het verhaal ingezogen."

Actrice Hadewych Minis twittert: "Ik kan het bijna niet geloven. We gaan naar Cannes! Ben zo blij en trots. Lang leve Alex van Warmerdam."

Bekijk een teaser van Borgman:

Buitenlandse interesse

Buitenlandse kopers hebben al veel interesse getoond in Borgman, stelt de sales agent.

"We hebben de trailer van de film begin februari al op het Festival van Berlijn vertoond", stelt ze. "En op basis daarvan hebben Frankrijk en Rusland hem sowieso aangekocht. De reacties zijn allemaal enorm enthousiast."

De selectie van een titel in de competitie van Cannes betekent doorgaans een enorme hausse aan buitenlandse kopers, legt ze uit. "In Cannes gaan kopers, waar ze ook vandaan komen, sowieso eerst alle competitiefilms kijken. Ik denk dat er een flinke buzz rond Borgman gaat ontstaan."

Jos Stelling

De laatste keer dat een Nederlandse film in de competitie van Cannes draaide was in 1975. Dat was de film Mariken van Nieumeghen van Jos Stelling​. 

De jury onder leiding van de Franse actrice Jeanne Moreau kende toen de onderscheiding toe aan Chronique des années de braise van de Algerijnse regisseur Mohammed Lakhdar-Hamina.

Vorig jaar ging de hoogste onderscheiding van het festival naar de veelgeprezen film Amour van de Oostenrijker Michael Haneke.