'Tom Cruise drong zich op voor film Oblivion'

Vanaf de eerste zin was Tom Cruise zo overtuigd van het script van Oblivion, dat hij zichzelf bijna opdrong om de hoofdrol te mogen spelen.

Dat verklapt regisseur Joseph Kosinski aan NU.nl. "Hij vond dat hij in de film móest."

De ontstaansgeschiedenis van deze SciFi-blockbuster leest dan ook als een jongensboek.

Kosinski begint: "Omdat ik dacht dat ik de financiering voor Oblivion niet snel rond zou krijgen, heb ik het script maar omgebouwd tot stripverhaal."

Gearheads

"Ik heb er destijds voor de grap zo'n duizend van laten drukken", vervolgt hij. "En ja, één daarvan is toevallig terechtgekomen bij Tom. Vraag mij niet hoe, maar hij was in elk geval meteen enthousiast." 

Na een ontmoeting in Tom Cruise's privé-hangar in Californië, waar het icoon zijn vliegtuigencollectie heeft staan, waren de heren er snel uit. "Al was het maar, omdat we beiden gearheads zijn", lacht Joseph, die eveneens verantwoordelijk was voor Tron: Legacy.

Bond-girl

In Oblivion, dat zich afspeelt in 2073, blijkt de aarde na een mislukte invasie van Aliens verwoest. Cruise is als genie-militair één van de laatste mensen op aarde. Maar hij gaat ernstig aan zijn missie twijfelen, wanneer hij een verstekelinge, gespeeld door ex-Bond-girl Olga Kurylenko, in een verlaten ruimteschip aantreft.

"Oblivion is een origineel en oorspronkelijk avontuur", stelt Joseph. "En dat is bijzonder in deze tijd van remakes en sequels. Het is ook geen film die je lekker over je heen kan laten spoelen. Je moet blijven opletten."

Trukendoos

Eveneens in schril contrast met de Hollywood-mores, heeft de 38-jarige cineast nauwelijks gebruik gemaakt van de digitale trukendoos. "Ik en mijn designteam wilden alles authentiek hebben. Dus de ruimteschepen zijn op ware schaal gebouwd en de woestenij van IJsland is het decor. Dat het echt is, voel je als kijker."

Hetzelfde geldt voor de gestileerde naaktscènes, die normaliter schaars zijn in SciFi-films. "Ik wil in Oblivion het leven laten zien zoals het is. Seks hoort daarbij. Het is ook een verhaal over liefde en hoe dat alles kan overwinnen."

Bekijk de trailer

Teleurgesteld

Joseph Kosinski's vorige project was de remake Tron: Legacy uit 2010. In Santa Monica toont hij zich daar met terugwerkende kracht teleurgesteld over.

"Toen we begonnen met filmen, was het scenario nog niet af. Dat doe ik nooit meer. Verder vond ik dat de beeldkwaliteit leed onder het 3D-format. Oblivion is in 2D en dat komt de kijkervaring bij deze film, waarbij het licht in de bioscoopzaal moet spatten, alleen maar ten goede."

Zijn SciFi-passie is het regie-talent kortom nog lang niet kwijt. "Je krijgt toch een kijkje in de wereld en de tijd na ons. Dat blijft, als je het goed doet, het fascinerende van SciFi."

Oblivion is vanaf 11 april in de Nederlandse bioscopen te zien

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie