De twee vervolgfilms op Avatar zullen uitgebreide scènes bevatten waarin de acteurs onder water worden gefilmd.

Hierbij wordt gebruikgemaakt van motion capture, waarbij bewegingen van acteurs digitaal worden overgezet naar een geanimeerd personage. Dat maakte producent Jon Landau zondag bekend in een presentatie op de NAB Technology Summit on Cinema in Las Vegas.

"We konden al digitaal water maken, maar we kunnen nog niet de ervaring van de acteurs namaken", zei Landau. "Dat doen we dus nu door acteurs in een watertank te filmen."

Overigens liet Landau weten dat een expeditie van regisseur James Cameron naar de Challenger Deep, het diepste punt onder water op aarde, niets met de komende Avatar-films te maken had. "Hij is een ontdekkingsreiziger. Ja, hij heeft gefilmd. Maar dat had niets met Avatar van doen."

Titanic

Cameron maakte in 2012 al een uitgebreide documentaire waarin hij het wrak van de Titanic bezocht. Die was duidelijk geïnspireerd door, maar verder niet verbonden met, zijn kaskraker Titanic uit 1997.

Het is nog de vraag of Avatar 2 en 3 ook gebruik gaan maken van een hogere framerate, zoals dat vorig jaar bij The Hobbit: An Unexpected Journey gebeurde. Daar hanteerde regisseur Peter Jackson voor het eerst een opnametechniek waarbij 48 beelden per seconde worden getoond in plaats van de standaard 24 frames. Dit zou een scherper, vloeiender beeld moeten opleveren, zeker bij 3D-projectie.

"Een hogere framerate levert een betere ervaring op voor het bioscooppubliek", zei Landau. "Maar we willen een filmmaker tot niets verplichten." Hij benoemde ook de mogelijkheid om zelfs naar zestig beelden per seconde te gaan, een techniek die nu ook voorhanden is met bestaande opnameapparatuur.

3D

Het lijkt voor de hand te liggen dat Avatar 2 en 3 ook weer worden vertoond in 3D, net als het eerste deel. Dit ondanks het niet altijd even overweldigende succes van 3D de afgelopen jaren bij andere films. "3D is evolutionair, niet revolutionair en het kan even duren om dit goed te marketen", legde Landau uit.

"Maar in veel opkomende filmmarkten zoals Rusland en China is 3D de enige bioscoopervaring die het publiek kent. Om daar iets te vertonen in 2D zou echt een enorme stap terug zijn voor die mensen."

Avatar 2 staat gepland voor 2015, voor Avatar 3 is nog geen datum bekend.