De acteur Pål Sverre Valheim Hagen is gefascineerd door de Noorse volksheld Thor Heyerdahl, waarop het verhaal van de film Kon-Tiki is gebaseerd.

"Zijn nieuwsgierigheid fascineert me", vertelt de 33-jarige acteur die in 2008 veel lof oogstte voor zijn rol in het intense drama Troubled Water, aan NU.nl.

Kon-Tiki, geregisseerd door Joachim Rønning en Espen Sandberg, vertelt het waargebeurde verhaal van Heyerdahl. De legendarische Noorse avonturier voer in 1947 van Peru naar Polynesië op een vlot van balsahout.

"Hij is een nationale held in Noorwegen",  vertelt hoofdrolspeler Pål Sverre Valheim Hagen.

"

Als kind maakte het Kon-Tiki museum in Oslo een grote indruk op me. Daar staat het echte vlot waarop Heyerdahl is overgestoken. Daaronder hebben ze een levensgroot model van de walvishaai. Ik vond het betoverend."

"Heyerdahl was niet zomaar een thrill seeker, geen adrenalinejunk, dat waren die andere mannen op het vlot eerder. Hij had die honger naar antwoorden. Ieder mens is een ontdekkingsreiziger, desnoods alleen in je gedachten, maar Heyerdahl volgde die impuls."

Heyerdahl had, merken we aan het einde van Kon-Tiki, daar ook echt álles over.

"Ja, dat vind ik zo interessant. Hij had iets jongensachtigs en dromerigs, maar hij had ook het doorzettingsvermogen om zijn plannen te realiseren. Hij zag geen gesloten deuren, geen beperkingen. Zijn geest was helemaal gefocust op de mogelijkheden. Dat is een interessante mentaliteit. Het is veel makkelijker om overal maar obstakels te zien. Maar hij was ook eenzaam, denk ik."

Heeft u zijn karakter kunnen doorgronden?

"Ik heb in de voorbereiding veel van zijn vrienden, familieleden en collega's gesproken. Ze zeggen allemaal: 'Ik ken de ware Thor Heyerdahl' - maar ze schetsen allemaal een andere man! Ik denk dat hij het gevoel had dat hij een roeping had. Er waren natuurlijk ook minder mysterieuze motieven. Zijn ego, bijvoorbeeld. Hij hield van aandacht.

"Je verkoopt geen 50 miljoen boeken als je geen talent hebt voor marketing. Hij was zich erg bewust van zijn imago. Er zat maar één zeeman op dat vlot, maar er waren wel twee radiomannen. Hij wilde er absoluut zeker van zijn dat de wereld zijn avonturen niet zou missen."

De plannen voor de verfilming van Heyerdahls Kon-Tiki avontuur dateren al uit 1996. Niemand minder dan acteur Michael Douglas vertelde producent Jeremy Thomas over de Noorse ontdekkingsreiziger.

Bekijk de trailer

Zeven locaties

Een lange reeks scenaristen waagde zich daarna aan het script en er werd een ingewikkelde internationale financiering opgezet. Gefilmd werd er uiteindelijk op maar liefst zeven locaties wereldwijd.

"Die stormscène, dat is in een watertank in een studio in Malta. We filmden de eilanden in Thailand. De scènes op open zee draaiden we in de middellandse zee. Wekenlang. Ik herinner me de eerste keer dat we helemaal alleen waren op dat vlot. Meestal stonden er natuurlijk heel veel mensen op dat vlot - de regisseurs, de cameraman, de crew - en er voeren boten omheen", vertelt Hagen.

"Nu waren we opeens helemaal alleen omdat ze helikopterschots wilden maken. Dat is de scène wanneer ze net de haven in Peru verlaten. Het was indrukwekkend. Zo verlaten en zo dicht bij de zee. Alleen wij zessen. Ik herinner me dat ik dacht: wat is het hier vol op dat vlot. Te veel, te veel mensen."

Maar wel een goede les in teambuilding?

"We zijn allemaal zo rond de 30, allemaal acteurs. Samenwerken op zo'n klein oppervlak, dat kan dus best spannend worden. Gulheid was heel belangrijk. Ik werd daarom als eerste gecast en was daarna ook bij de audities van de rest. Sommige acteurs kende ik al, andere niet. Nu zijn het mijn vrienden voor het leven. Het was intens."

"Ik was soms wel jaloers op ze, omdat ik in de film niet mocht zwemmen. Alleen als de camera uit was. Zwemmen in het midden van de oceaan is ongelofelijk. Je kunt duiken en er is helemaal niets. Prachtig. Alsof je in outer space bent."