LOS ANGELES - De Britse acteur en komiek Dudley Moore is woensdagochtend in zijn woning in New Jersey overleden. Dit heeft een woordvoerder in Los Angeles bekendgemaakt. Hij is 66 jaar geworden.

Bekijk video

Moore, die bekendheid verwierf door zijn rollen in 'Arthur' en '10', leed aan een zeldzame hersenziekte. In 1999 sprak hij hier voor het eerst in het openbaar over. Nadat hij was benoemd tot Commander of the British Empire (CBE) maakte Moore voor de uitreiking op Buckingham Palace zijn opwachting in een rolstoel.

Vooral door het grote succes van '10', dat mede was te danken aan zijn tegenspeelster Bo Derek, werd de piepkleine acteur plotseling gebombardeerd tot een onwaarschijnlijk sekssymbool. Voor zijn rol als drankzuchtige miljonair in 'Arthur' werd Moore genomineerd voor een Oscar.

In totaal speelde Moore mee in zo'n veertig bioscoop- en tv-films. Behalve in de twee eerder genoemde was hij ook onder meer te zien of te horen in Santa Claus (1985), Micki and Maude (1984) Hound of the Baskervilles (1978), The Bed Sitting Room (1969) en Bedazzeld (1967).

Dudley Moore speelde piano, vooral jazz had daarbij zijn voorkeur. Ook regisseerde en produceerde hij films en soms schreef er ook muziek voor.

De loopbaan van Moore begon aan Oxford University. De zoon van een typiste en elektriciën bij de Britse spoorwegen kreeg daarvoor een beurs. In Oxford sloot hij zich aan bij Alan Bennet, Jonathan Miller en Peter Cook in de satirische revue 'Beyond the Fringe', die grote successen boekte in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Na zijn debuut op tv in 1959 formeerde Moore met Cook het komische duo 'Dud and Pete'.

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer