De Japanse journaliste Ushi verklaart de Kijkwijzer de oorlog. Distributeur Dutch Film Works legt zich niet neer bij een boete die de film Ushi must marry heeft gekregen van het Nicam.

Het leeftijdsadvies van Ushi must marry staat op 6 jaar en ouder, vanwege geweld en grof taalgebruik. Maar de klachtencommissie van het Nicam heeft geoordeeld dat deze leeftijd hoger moet zijn.

Er was bij het Nicam één klacht binnengekomen over een scheldwoord van actrice Wendy van Dijk in de bloopers aan het slot van de film. Bovendien vindt de klachtencommissie het kwalijk dat het typetje Ushi in de film zelfmoord wil plegen.

Discutabel

“Dat één enkele klacht na ruim 175.000 bezoekers tot een boete leidt vinden we al zeer discutabel”, legt een woordvoerder van Dutch Film Works uit. "Het taalgebruik in de film is niet grover dan in de wereld van een 6-jarige gebruikelijk is anno 2013."

Maar nog kwalijker vindt DFW het dat het Nicam vervolgens ook elementen aan de kaak stelt waar niet eens over geklaagd is.

"Dat een weinig realistisch karakter als Ushi in een slapstickkomedie uit het raam springt, kan niet moeten worden aangemerkt als een poging tot zelfmoord. Op die manier zouden ook films van Laurel en Hardy tot een extreem gewelddadige soort moeten worden gerekend."

Stoeipartij

Dutch Film Works is niet de eerste partij die klaagt over de werkwijze van het Nicam. Producent Dave Schram bereidt een rechtszaak voor over een leeftijdsadvies dat zijn familiefilm De groeten van Mike! heeft gekregen.

De keuring moest na drie klachten over een stoeipartij in de film, die 240.000 bezoekers trok, worden bijgesteld van 'alle leeftijden' naar 6 jaar. Schram, maker van successen als Kruimeltje, Pietje Bell en Sonny Boy, verwijt het Nicam enorm slordig en willekeurig om te springen met de classificaties aan films en tv-series.

Rommeltje

Ook regisseur Dick Maas is woest dat de Kijkwijzer oude films van hem naar boven heeft bijgesteld. Zo krijgt klassieker Flodder, die in 1986 voor alle leeftijden was, nu van de Kijkwijzer het advies '12 jaar en ouder'.

Branchevereniging NVF beaamt dat er snel iets aan de Kijkwijzer moet veranderen. Voorzitter Wilco Wolfers van branchevereniging NVF pleit voor een klachtendrempel, volgens het "één klacht is geen klacht-principe". Maar het Nicam wil dat niet. "We moeten bij klachten corrigeren, anders wordt het een rommeltje", meent directeur Wim Bekkers.