De Britse acteur Richard Griffiths is donderdag overleden aan complicaties tijdens een hartoperatie.

Griffiths was vooral bekend als oom Vernon Dursley in de Harry Potter-films. Ook speelde hij in de komedie The Naked Gun 2½ en was hij nog even te zien als Koning George in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. Griffiths werd 65 jaar oud.

Griffiths was in 2006 te zien in het drama The History Boys. Deze rol leverde hem onder meer een Bafta-nominatie voor beste acteur in een hoofdrol op en een nominatie voor acteur van het jaar door de London Critics Circle Film Awards.

Theater

Griffiths was ook een verdienstelijk theateracteur. Zo won hij onder meer een Laurence Olivier Award, een Tony Award en een Outer Critics Circle Award. In 2007 stond hij met Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe op de planken in het drama Equus.

"Ik ben er trots op hem gekend te hebben", laat Radcliffe weten. "Richard stond aan mijn zijde tijdens de twee belangrijkste momenten uit mijn carrière, mijn eerste scène als Harry Potter en bij mijn toneeldebuut. Zijn aanmoediging, begeleiding en humor maakten het tot een genoegen."