De Nederlandse regisseur Bobby Boermans is in onderhandeling met een aantal filmmaatschappijen uit Los Angeles voor zijn film APP

In de film, die in Tuschinski (Amsterdam) in première ging, speelt Hannah Hoekstra de rol van psychologiestudente Anna Rijnders.

Na een feestje staat er een app op haar telefoon die haar leven volledig op zijn kop zet. In de bioscoopzaal krijgt de kijker extra beelden te zien op zijn smartphone.

Boermans maakt hiermee de eerste bioscoopfilm ter wereld die gebruik maakt van een tweede scherm met daarop foto's, berichtjes en extra scènes.

"De Amerikaanse interesse is nog niet heel concreet, maar er zijn al wel acht partijen die het interessant vinden wat wij hier hebben gemaakt", vertelt Boermans. Hij onderhandelt nog met welke partij hij in zee wil gaan.

Making off

"Universal en Disney hebben het al wel gedaan met blu-ray en dvd, bij John Carter en Dark Knight Rises. Daar kon je ook een tweede scherm bij gebruiken, al was dat een ander idee dan APP. Bij die films kon je achteraf, of al tijdens de film, de making off kijken op je telefoon of tablet. Bij APP krijg je tijdens de film extra informatie die op dat moment relevant is. Die scènes lopen met de film mee. Het voegt iets toe aan de verhaallijn."

De techniek is niet erg ingewikkeld, legt de filmmaker uit.

"Je downloadt de app. Doe dat thuis al, dan ben je niet afhankelijk van het bereik in de bioscoop. Als de film start, maakt die app contact met de film. In de film zit elke 3 seconden een geluidssignaal dat het menselijk oor niet hoort. Dat is een ingenieuze techniek die apps als Shazam en Soundcloud ook gebruiken. Die apps hebben 7 seconden nodig om iets te herkennen, dit systeem is sneller."

Instructie

Een korte instructie op je telefoon is voldoende om het te begrijpen, vertelt Boermans. "Je krijgt een klein trilsignaal als er iets gebeurt. Dat gebeurt ongeveer 25 keer in de film, ongeveer 10 seconden per scène." De regisseur was niet bang dat zijn app het maandagavond bij de première zou begeven.

"Nou, bang altijd wel een beetje, maar we hebben zes vlekkeloze screenings gedaan. Ik wist dat er niks mis zou kunnen gaan. Van je batterij vreet het maximaal maar 15 procent. Maar mensen moeten wel hun geluid uitzetten, voor het geval ze gebeld worden."

APP draait vanaf 4 april in de Nederlandse bioscopen.