Will Smith sloeg het aanbod om een ontketende slaaf te spelen in Django Unchained af omdat hij de rol niet groot genoeg vond.

"De rol van Django was niet de grootste rol en ik wilde per se de hoofdrol spelen", vertelt hij aan Entertainment Weekly.

"Het andere personage was het belangrijkst", zegt de Men in Black-ster. Smith wees regisseur Quentin Tarantino vervolgens de deur omdat hij dacht dat zijn personage tweede viool zou spelen achter Christoph Waltz.

De Duitse Oscarwinnaar kroop voor de veelbesproken film in de huid van een huurmoordenaar die de slaaf de kneepjes van zijn vak leert.

Voordat Smith het project de rug toekeerde, probeerde hij Tarantino nog aan te sporen om Django een prominentere rol in het verhaal te geven. "

Ik had zoiets van: 'Nee, Quentin, alsjeblieft, ik wil de slechterik vermoorden!'" Maar de man achter succesfilms als Inglourious Basterds en Pulp Fiction hield voet bij stuk en de rol ging naar Jamie Foxx.

Ironisch

Ironisch genoeg zou Waltz voor zijn aandeel in Django Unchained een Oscar in de categorie Beste mannelijke bijrol krijgen en tijdens de promotie van de film werd juist Foxx naar voren geschoven als hoofdrolspeler.

Toch koestert Smith geen wrok. Hij was zelfs nogal onder de indruk van het eindproduct. "Ik vond 'm briljant, maar wilde er niet in spelen."