Al Pacino acteert vanuit zijn onderbewuste. Op die manier probeert hij zich een personage eigen te maken.

Dat zegt de acteur in een interview met de Huffington Post.

Voor zijn rol van Phil Spector in de gelijknamige film, dook Pacino in de archieven van de voor moord veroordeelde platenproducent. "Ik probeer hetgeen dat in iemand zit te verbinden met mezelf. Ik laat het doordringen tot mijn onderbewuste."

Hoe dat werkt kan de acteur niet precies uitleggen. "Het is een mysterie, maar zoals Jackson Pollock (Amerikaans schilder, red.) zei: 'Als ik zie wat voor schilderij ik schilder, dan vernietig ik het omdat ik dan niet langer vanuit mijn onderbewustzijn werk'."

Gevangenis

Phil Spector, waar de HBO-film over gaat, was een succesvol producent in de jaren 60. Momenteel zit hij een gevangenisstraf uit van 19 jaar wegens moord. David Mamet, onder meer bekend van zijn scripts van Wag the Dog en Hannibal, heeft het scenario geschreven en de film geregisseerd.

Waar Pacino eerder voor zijn rol in de film Serpico meerdere malen contact had met de geheim agent Frank Serpico, bezocht de acteur Spector geen enkele keer in zijn cel. Dat had geen nut, vindt Pacino. De echte Spector zou anders zijn dan het personage dat hij is geworden in de film.

"Een goede schrijver neemt een bestaand persoon en herziet het personage voor de film zodat je beter kunt zien waar het voor staat, zegt Pacino. "Het karakter wordt een verlengstuk van de persoon zelf."

Moord

Spector werd in 2009 schuldig bevonden aan de moord op actrice Lana Clarkson. Hij zou haar in 2003 in de foyer van zijn landhuis hebben doodgeschoten. De inmiddels 70-jarige Spector was sinds de jaren 50 werkzaam als platenproducent.

Hij maakte hits als Be My Baby en You've Lost that Lovin' Feeling. Ook legde hij de laatste hand aan Let it Be, het laatste album van The Beatles.