Sylvia Hoeks laat de rol in het historische drama Kenau schieten. De 29-jarige actrice kampt met vermoeidheidsverschijnselen.

"De doorlopende werkdruk en de rollen die ik heb gespeeld de afgelopen jaren zijn me niet in de koude kleren gaan zitten", zegt Hoek in een verklaring. Sophie van Winden neemt haar rol in Kenau over.

Hoeks had in december al aangegeven minder te gaan werken. "Ik hoopte de afgelopen maanden genoeg rust te hebben genomen", vertelt de actrice.

Na het filmfestival van Berlijn waar ze eerder deze maand was voor haar film The Best Offer bleek dat ze oververmoeid was. "Ik had me enorm verheugd op Kenau, maar mijn gezondheid gaat voor".

In The Best Offer is Hoeks te zien naast internationale filmsterren als Geoffrey Rush en Donald Sutherland. Vorig jaar was ze te zien in het drama Het Meisje en de Dood en de Duitse komedie Vatertage. Daarnaast had ze een rol in de tv-serie Bloedverwanten.

Gouden Kalf

Van Winden won een Gouden Kalf voor haar bijrol in Leef!. Ze is in Kenau te zien naast Monic Hendrickx, die de titelrol van Kenau Simonsdochter Hasselaer speelt. Zij runde een scheepswerf toen Haarlem werd belegerd door de Spanjaarden in 1572. Van Winden neemt de rol over van Magdalena, die zich bij het vrouwenleger van Kenau aansluit.

De film wordt geregisseerd door Maarten Treurniet en het scenario is geschreven door Karen van Holst Pellekaan en Marnie Blok. De opnames zijn maandag begonnen in Hongarije. Donderdag is de eerste draaidag van Van Winden. Kenau moet in februari volgend jaar in de bioscopen draaien.