Op de posters van Harry Potter 3 is het al te zien: Harry Potter is Harry Puber geworden. Het kostschooljasje is verruild voor een sweater, een T-shirt en een casual broek. Gelukkig is het brilletje niet verruild voor een Jamai-montuur. @@@

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Dat had schrijfster J.K. Rowling ook nooit toegestaan, en de casual outfit van Harry wordt ook alleen buiten schooluren gedragen op kostschool Zweinstein. En wie naar aanleiding van de trailer trouwens dacht dat Londen uitgebreid werd uitgedaan komt bedrogen uit: afgezien van een hels dubbeldekkerritje door Londen speelt ook de derde Potter-film zich vrijwel geheel op Zweinstein/Hogwarts en omgeving af.

Collectebus

Maar de toveravonturen van Harry beginnen uiteraard weer bij de vreselijke Duffelings, het dikke pleeggezin waar hij is opgenomen. Dit keer wordt hij geterroriseerd door een tante die het waagt Harry's ouders te beledigen. Dat moet ze bekopen met een luchtreis, nadat ze eerst tot vervaarlijke proporties is opgezwollen. Het noodzaakt Harry zijn pleeggezin te verlaten, maar gelukkig wordt hij al snel opgepikt door de eerder genoemde 'collectebus', die hem met een vermakelijke tussenstop naar Zweinstein brengt.

Zwamdrift

Daar is alles bij het oude: Hermelien/Hermione en Ron zijn nog steeds zijn beste vrienden en Draco Malfidus/Malfoy is nog steeds een geblondeerde zak. Alleen Professor Perkamentus/ Dumbledore oogt wat anders, maar dat komt omdat Michael Gambon de overleden Richard Harris vervangt. Er zijn weer nieuwe, excentrieke leraren, zoals de mysterieuze professor Lupos/Lupin (David Thewlis) en de bijziende professor Zwamdrift/Trelawney (Emma Thompson).

Dementors

En er dreigt opnieuw gevaar, aangezien Sirius Black (Gary Oldman), de gevangene uit de titel, is ontsnapt. Hij heeft het bovendien op Harry gemunt, wil het verhaal. Maar voorlopig heeft Harry meer last van de zuigende aanwezigheid van de angstaanjagende Dementors, die Zweinstein tegen Sirius moeten beschermen. Er zijn ook vrolijker fantasiewezens, zoals de Hippogrief, een wezen dat half paard, half vogel is. Na de creaturen uit The Lord of the Rings (én Dobey uit de vorige Potterfilm) sla je van deze Hippogrief echter niet meer steil achterover.

Puberen

De derde Potterfilm is wederom vermakelijk, en wat minder zwaar dan het duistere tweede deel. Maar hoe fraai gemaakt ook, het blijft vooral een herhaling van zetten, waarbij alleen de leraren en monsters per deel veranderen. Daar heeft de Potter-fan natuurlijk geen boodschap aan: die kijkt alweer uit naar het vierde deel, dat momenteel wordt opgenomen. Er is haast bij, want de drie hoofdrolspelers zijn al flink aan het puberen. In The Prisoner of Azkaban is dat trouwens geen probleem, integendeel: het maakt Harry en zijn vrienden lekker opstandig. En dat Hermelien er zich bewuster van is hoe ze eruit ziet zorgt tevens voor de grappigste opmerking uit de film.

In 146 zalen