Kevin Costner is tegenwoordig een schim van de populaire filmster van ruim tien jaar terug. Het geeft hem de vrijheid om alleen nog maar films te maken die hij leuk vindt- zoals westerns. @@@

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Open Range, met Costner zelf in de hoofdrol, laat het alledaagse -en dus niet zo wilde- westen zien. Wagens moeten uit de modder worden getrokken, koeien uit de sloot gehaald, en tussendoor wordt er gepokerd bij een pruttelende koffiepot op het kampvuur- dat werk. Veedrijver Charly (Costner) heeft wel een wild verleden, maar laat zich daar zelden over uit. Zelfs niet tegen 'Boss' (Robert Duvall), met wie hij al jaren vee drijft zonder zijn voornaam te kennen.

Vuistgevecht

Dat rustige leventje verandert zodra ze in aanraking komen met een corrupte sheriff (James Russo) die met behulp van een rijke veeboer (Michael Gambon) een stadje de dienst uitmaakt. Baxters mannen provoceren een van Costners mannen, Mose, en na een vuistgevecht komt de arme Mose bij achter de tralies. Wanneer Costner en Duvall hem los hebben gekregen - niet zonder slag of stoot- brengen ze Mose naar de plaatselijke dokter.

Cowboy Costner verliefd

Daar worden ze ontvangen door Annette Bening, die in hetzelfde huis woont. Wat haar relatie met de dokter is blijft nog even onduidelijk, maar het is wel duidelijk dat cowboy Costner tot over zijn cowboyhoed verliefd raakt. Daarmee is het tijd voor kitscherige zonsondergangen en kwispelende honden en voor je het weet geeft Bening een amulet van haar moeder weg aan de eenzame cowboy.

Vuurgevecht

Die beelden had Open Range best kunnen missen, want het is verder zeker geen slechte western, ondanks de trage opbouw naar de onvermijdelijke shoot-out. Qua sfeer en thematiek doet hij denken aan Unforgiven, en die vergelijking valt in het nadeel van Open Range uit. Maar de authentiek aandoende western, met veel snorren en baarden in plaats van gaaf gepunte kapsels, weet te boeien en het vuurgevecht aan het slot is chaotisch en boeiend tegelijk. Al is het natuurlijk geen film voor Kevin Costner-haters.