AMSTERDAM - De Nederlander Erik-Jan de Boer heeft zondagnacht een Oscar gewonnen voor zijn werk aan de film Life of Pi.

De 45-jarige animation director, die al 15 jaar in Hollywood werkt, kreeg het beeldje in de categorie beste speciale effecten.

Het is de eerste keer dat De Boer een Oscar in de wacht heeft gesleept. Hij was een van de vier personen die verantwoordelijk was voor de effecten in het spirituele epos over een man die ruim 200 dagen op zee moet overleven in een sloep met een Bengaalse tijger.

De Boer was veruit favoriet in deze categorie. Eerder deze maand werd De Boer al geëerd door zijn collega's van de Visual Effects Society, de Amerikaanse vakbond voor makers van visuele effecten, voor het beste geanimeerde personage in een speelfilm.

Grote winnaar

Met in totaal vier Oscars heeft Life of Pi het grootste aantal Oscars binnengesleept. De regisseur van de film, Ang Lee, won een Oscar voor zijn regisseerwerk. Eerder won hij de prijs al voor de film Brokeback Mountain.

De film won ook Oscars voor beste cinematografie en meest originele muziek.

Verwacht

De Boer had er wel op gerekend dat hij zondagavond op het podium van de Oscars zou belanden. “Ik ben een nuchtere Nederlander, dus ik had een redelijke inschatting gemaakt”, bekent hij vlak na de uitreiking. "Ik heb vooral genoten van het moment. Het is heel bijzonder om daar echt op dat podium te staan."

De Boer was slechts een van de vier winnaars en kreeg niet de kans om in de uitzending zijn vrienden en familie te bedanken. 'Maar in de coulissen staat een camera waar iedereen uitgebreid zijn zegje kan doen", vertelt hij. Die opnames komen morgen op de site van de Academy te staan. "Ik heb mijn ouders en vriendin bedankt, mijn familie en vrienden, zoals het hoort. En mijn oude docent op de HKU, zonder wie ik hier niet was gekomen."

De Nederlander is vooral blij dat Life of Pi behalve een handvol technische Oscars ook de prijs voor beste regie won. "Dat betekent dat de film niet alleen gewaardeerd wordt vanwege de effecten. Maar óók om de inhoud. Daar ben ik bijna nog blijer mee dan met ons eigen beeldje."

Beste actrice

De Oscar voor beste actrice ging dit jaar naar Jennifer Lawrence voor haar rol in Silver Linings Playbook. De 22-jarige actrice werd eerder genomineerd voor haar rol in de film Winter’s Bone.

Lawrence versloeg onder meer de oudste en de jongste Oscar-genomineerde ooit: actrices Emmanuelle Riva (86) uit Amour en Quvenzhané Wallis (9) uit Beasts of the Southern Wild.

Silver Linings Playbook viel zaterdagavond ook al in de prijzen bij de bij de Independent Spirit Awards, de belangrijkste prijs voor Amerikaanse films die niet door grote filmstudio's zijn geproduceerd.

Beste acteur

Daniel Day-Lewis heeft zondagnacht zijn derde Oscar gewonnen. De acteur won de prijs voor zijn vertolking van president Lincoln in de gelijknamige film van Steven Spielberg.

De 55-jarige Day-Lewis was de absolute favoriet voor dit beeldje. Voor zijn rol van de Amerikaanse president die de slavernij afschafte verrichte hij maandenlang onderzoek. De acteur bestudeerde onder meer oude beeld- en zelfs unieke geluidsopnames van Lincoln.

Eerder won Day-Lewis al Oscar voor zijn vertolkingen in My Leeft Foot (1990) en There will be blood (2008). De acteur schaart zich in een klein rijtje met voorgangers die ook drie beeldjes voor beste acteur wonnen: Jack Nicholson en Walter Brennan.

Beste mannelijke bijrol

Christoph Waltz won de prijs voor beste bijrol voor zijn werk in de film Django Unchained. Bij het ontvangen van zijn prijs bedankte Waltz de regisseur van de film, Quentin Tarantino. Drie jaar geleden won Waltz ook al een Oscar voor een film van Tarantino.

De categorie beste mannelijke bijrol was een van de meest onvoorspelbare Oscars dit jaar. Alle vijf de genomineerden hadden eerder al een beeldje gewonnen.

Beste vrouwelijke bijrol

Anne Hathaway mocht de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in ontvangst nemen voor haar rol in de musical Les Misérables. Het is de eerste Oscar voor de de 30-jarige actrice. Ze was wel al eerder genomineerd voor haar rol in de film Rachel Getting Married.

Les Misérables werd in totaal genomineerd voor acht Oscars en won eerder op de avond ook al de prijzen voor beste make-up en beste geluidsmixage.

Beste originele scenario

Quentin Tarantino nam een Oscar in ontvangst voor het script van Django Unchained. Daarmee heeft de filmregisseur nu twee Oscars in zijn bezit; in 1994 won hij een Oscar voor Pulp Fiction.

Beste aangepaste scenario

De Oscar voor beste aangepaste scenario werd uitgereikt aan Chris Terrio, de schrijver van het script van Argo.

Meest originele nummer

Adele won een Oscar gewonnen voor haar titelsong voor de Bondfilm Skyfall. De 24-jarige zangeres ontving het prestigieuze beeldje nadat ze zelf het nummer ten gehore had gebracht. Het was haar eerste optreden na de geboorte van haar kindje, vorig jaar.

Het was de eerste maal dat een Bondfilm een Oscar won voor beste song. Eerder werden wel Live and Let Die (1973), The Spy Who Loved Me (1977) en For Your Eyes Only (1981) genomineerd voor de prijs.

Tijdens de ceremonie kreeg Skyfall ook al een beeldje voor beste geluidsediting, net als de film Zero Dark Thirty. Het was de eerste Oscar voor een Bondfilm in bijna vijftig jaar tijd. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1965, toen Thunderball de felbegeerde prijs won voor de beste speciale effecten.

Beste animatiefilm

Brave, van animatiestudio Pixar, won de prijs voor beste animatiefilm. De film versloeg daarmee Frankenweenie, ParaNorman en The Pirates! Band of Misfits.

De Oscar voor beste korte animatiefilm ging naar de zwart-witfilm Paperman, geproduceerd door Disney.

Beste documentaire

De Oscar voor beste documentaire ging naar Searching for Sugar Man van de Zweedse filmmaker Malik Bendjelloul. De film beschrijft  de zoektocht naar de Amerikaanse zanger Rodriguez.

Andere genomineerden waren 5 Broken Cameras, The Gatekeepers, How to Survive a Plague en The Invisible War.

Beste niet-Engelstalige film

Amour heeft de Oscar voor beste buitenlandse film gewonnen. Het Franstalige drama van regisseur Michael Haneke was veruit favoriet voor deze prijs.

De film gaat over een oud echtpaar waarvan de relatie onder spanning komt te staan als de vrouw getroffen wordt door een herseninfarct. Het drama won het afgelopen jaar al talloze grote prijzen, waaronder een Gouden Palm en een aantal European Film Awards.

Overige Oscars gingen naar Inocente, voor beste korte documentaire en Curfew, voor beste korte speelfilm. De film Anna Karenina won de prijs voor het beste kostuumontwerp, Argo kreeg een Oscar voor beste filmmontage. Lincoln mocht de Oscar in ontvangst nemen voor production design.

Alles over de Oscars

Oscars 2013

Regisseur Ben Affleck loopt van het podium af met de Oscar voor beste film. © AFP
De thriller Argo van regisseur Ben Affleck heeft zondagnacht de Oscar voor beste film gewonnen. © AFP
(v.l.n.r.) Guillaume Rocheron, Bill Westenhofer, Erik-Jan de Boer en Donald R. Elliott ontvangen hun prijs voor de beste visuele effecten. © AFP
Jennifer Lawrence krijgt het beeldje voor beste actrice in de film Silver Linings Playbook. © AFP
Daniel Day-Lewis kreeg de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol in de film Lincoln. © AFP
Anne Hatheway won het beelde voor beste vrouwelijke bijrol in de film Les Miserables. © AFP
Acteur Christoph Waltz kreeg de Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn vertolking van een premiejager in de western Django Unchained van Quentin Tarantino. © AFP
De beste acteurs en actrices tonen hun beeldjes: Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Anne Hathaway en Christoph Waltz. © AFP
Oscarwinnaars Ben Affleck, George Clooney, Grant Heslov luisteren naar wat Jack Nicholson te zeggen heeft. © AFP
Quentin Tarantino nam een Oscar in ontvangst voor het script van Django Unchained. © ANP
Ang Lee won een Oscar voor zijn regisseerwerk in Life of Pi. © ANP
Amour kreeg de oscar voor beste buitenlandse film. © AFP
Adele won voor de James Bond-song Skyfall. © AFP
Zangeres Shirley Bassey zingt James Bond-soundtrack Goldfinger tijdens de Oscaruitreiking. © AFP
Actrice Reese Witherspoon reikt een prijs uit op het podium. © AFP
Claudio Miranda wint de Oscar voor Beste Cinematografie. © AFP
Family Guy-bedenker Seth MacFarlane presenteerde de show. © ANP
Michelle Obama maakte de winnaar voor de beste film bekend tijdens de Oscars in 2013. © AFP
Channing Tatum en Charlize Theron doen een dans. © AFP
George Clooney en vriendin Stacy Keibler op de rode loper. © ANP
Robert De Niro en partner Grace Hightower. © ANP
Jennifer Aniston op de rode loper. © ANP
Halle Barry op de rode loper © ANP
Dustin Hoffman en zijn vrouw Lisa arriveren op de rode loper. © AFP
Anne Hathaway, hier op de rode loper, won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar werk in Les Misérables. © AFP
Hugh Jackman samen met zijn vrouw. © AFP
Actrice Jane Fonda arriveert op de rode loper. © AFP
Charlize Theron poseert voor de fotografen op de rode loper. © AFP
Zangeres Adele arriveert op de rode loper. © AFP
Salma Hayek op de rode loper. © ANP
Realityster Kim Kardashian op de rode loper. © ANP
De 9-jarige actrice Quvenzhané Wallis arriveert op de rode loper. Ze werd genomineerd voor een oscar in de categorie Beste Actrice. © AFP
Reese Witherspoon op de rode loper. © AFP