AMSTERDAM - De Nederlander Erik-Jan de Boer heeft zondagnacht een Oscar gewonnen voor zijn werk aan de film Life of Pi.
De 45-jarige animation director, die al 15 jaar in Hollywood werkt, kreeg het beeldje in de categorie beste speciale effecten.
Het is de eerste keer dat De Boer een Oscar in de wacht heeft gesleept. Hij was een van de vier personen die verantwoordelijk was voor de effecten in het spirituele epos over een man die ruim 200 dagen op zee moet overleven in een sloep met een Bengaalse tijger.
De Boer was veruit favoriet in deze categorie. Eerder deze maand werd De Boer al geëerd door zijn collega's van de Visual Effects Society, de Amerikaanse vakbond voor makers van visuele effecten, voor het beste geanimeerde personage in een speelfilm.
Grote winnaar
Met in totaal vier Oscars heeft Life of Pi het grootste aantal Oscars binnengesleept. De regisseur van de film, Ang Lee, won een Oscar voor zijn regisseerwerk. Eerder won hij de prijs al voor de film Brokeback Mountain.
De film won ook Oscars voor beste cinematografie en meest originele muziek.
Verwacht
De Boer had er wel op gerekend dat hij zondagavond op het podium van de Oscars zou belanden. “Ik ben een nuchtere Nederlander, dus ik had een redelijke inschatting gemaakt”, bekent hij vlak na de uitreiking. "Ik heb vooral genoten van het moment. Het is heel bijzonder om daar echt op dat podium te staan."
De Boer was slechts een van de vier winnaars en kreeg niet de kans om in de uitzending zijn vrienden en familie te bedanken. 'Maar in de coulissen staat een camera waar iedereen uitgebreid zijn zegje kan doen", vertelt hij. Die opnames komen morgen op de site van de Academy te staan. "Ik heb mijn ouders en vriendin bedankt, mijn familie en vrienden, zoals het hoort. En mijn oude docent op de HKU, zonder wie ik hier niet was gekomen."
De Nederlander is vooral blij dat Life of Pi behalve een handvol technische Oscars ook de prijs voor beste regie won. "Dat betekent dat de film niet alleen gewaardeerd wordt vanwege de effecten. Maar óók om de inhoud. Daar ben ik bijna nog blijer mee dan met ons eigen beeldje."
Beste actrice
De Oscar voor beste actrice ging dit jaar naar Jennifer Lawrence voor haar rol in Silver Linings Playbook. De 22-jarige actrice werd eerder genomineerd voor haar rol in de film Winter’s Bone.
Lawrence versloeg onder meer de oudste en de jongste Oscar-genomineerde ooit: actrices Emmanuelle Riva (86) uit Amour en Quvenzhané Wallis (9) uit Beasts of the Southern Wild.
Silver Linings Playbook viel zaterdagavond ook al in de prijzen bij de bij de Independent Spirit Awards, de belangrijkste prijs voor Amerikaanse films die niet door grote filmstudio's zijn geproduceerd.
Beste acteur
Daniel Day-Lewis heeft zondagnacht zijn derde Oscar gewonnen. De acteur won de prijs voor zijn vertolking van president Lincoln in de gelijknamige film van Steven Spielberg.
De 55-jarige Day-Lewis was de absolute favoriet voor dit beeldje. Voor zijn rol van de Amerikaanse president die de slavernij afschafte verrichte hij maandenlang onderzoek. De acteur bestudeerde onder meer oude beeld- en zelfs unieke geluidsopnames van Lincoln.
Eerder won Day-Lewis al Oscar voor zijn vertolkingen in My Leeft Foot (1990) en There will be blood (2008). De acteur schaart zich in een klein rijtje met voorgangers die ook drie beeldjes voor beste acteur wonnen: Jack Nicholson en Walter Brennan.
Beste mannelijke bijrol
Christoph Waltz won de prijs voor beste bijrol voor zijn werk in de film Django Unchained. Bij het ontvangen van zijn prijs bedankte Waltz de regisseur van de film, Quentin Tarantino. Drie jaar geleden won Waltz ook al een Oscar voor een film van Tarantino.
De categorie beste mannelijke bijrol was een van de meest onvoorspelbare Oscars dit jaar. Alle vijf de genomineerden hadden eerder al een beeldje gewonnen.
Beste vrouwelijke bijrol
Anne Hathaway mocht de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in ontvangst nemen voor haar rol in de musical Les Misérables. Het is de eerste Oscar voor de de 30-jarige actrice. Ze was wel al eerder genomineerd voor haar rol in de film Rachel Getting Married.
Les Misérables werd in totaal genomineerd voor acht Oscars en won eerder op de avond ook al de prijzen voor beste make-up en beste geluidsmixage.
Beste originele scenario
Quentin Tarantino nam een Oscar in ontvangst voor het script van Django Unchained. Daarmee heeft de filmregisseur nu twee Oscars in zijn bezit; in 1994 won hij een Oscar voor Pulp Fiction.
Beste aangepaste scenario
De Oscar voor beste aangepaste scenario werd uitgereikt aan Chris Terrio, de schrijver van het script van Argo.
Meest originele nummer
Adele won een Oscar gewonnen voor haar titelsong voor de Bondfilm Skyfall. De 24-jarige zangeres ontving het prestigieuze beeldje nadat ze zelf het nummer ten gehore had gebracht. Het was haar eerste optreden na de geboorte van haar kindje, vorig jaar.
Het was de eerste maal dat een Bondfilm een Oscar won voor beste song. Eerder werden wel Live and Let Die (1973), The Spy Who Loved Me (1977) en For Your Eyes Only (1981) genomineerd voor de prijs.
Tijdens de ceremonie kreeg Skyfall ook al een beeldje voor beste geluidsediting, net als de film Zero Dark Thirty. Het was de eerste Oscar voor een Bondfilm in bijna vijftig jaar tijd. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1965, toen Thunderball de felbegeerde prijs won voor de beste speciale effecten.
Beste animatiefilm
Brave, van animatiestudio Pixar, won de prijs voor beste animatiefilm. De film versloeg daarmee Frankenweenie, ParaNorman en The Pirates! Band of Misfits.
De Oscar voor beste korte animatiefilm ging naar de zwart-witfilm Paperman, geproduceerd door Disney.
Beste documentaire
De Oscar voor beste documentaire ging naar Searching for Sugar Man van de Zweedse filmmaker Malik Bendjelloul. De film beschrijft de zoektocht naar de Amerikaanse zanger Rodriguez.
Andere genomineerden waren 5 Broken Cameras, The Gatekeepers, How to Survive a Plague en The Invisible War.
Beste niet-Engelstalige film
Amour heeft de Oscar voor beste buitenlandse film gewonnen. Het Franstalige drama van regisseur Michael Haneke was veruit favoriet voor deze prijs.
De film gaat over een oud echtpaar waarvan de relatie onder spanning komt te staan als de vrouw getroffen wordt door een herseninfarct. Het drama won het afgelopen jaar al talloze grote prijzen, waaronder een Gouden Palm en een aantal European Film Awards.
Overige Oscars gingen naar Inocente, voor beste korte documentaire en Curfew, voor beste korte speelfilm. De film Anna Karenina won de prijs voor het beste kostuumontwerp, Argo kreeg een Oscar voor beste filmmontage. Lincoln mocht de Oscar in ontvangst nemen voor production design.