LOS ANGELES - De Oscaruitreiking werd dit jaar een feest voor Afro-Amerikaans Hollywood. Zowel de Oscar voor de beste acteur als die van de beste actrice gingen naar zwarte acteurs. Denzel Washington kreeg het beeldje voor zijn rol in Training Day en Halle Berry was het beste bij de vrouwen met haar rol in Monster’s Ball.

Bekijk video

In de geschienis kwam het een keer eerder voor dat een zwarte acteur deze Oscar kreeg. Sidney Poitier ging Washington in 1963 voor. Twee jaar geleden stond Denzel Washington ook genomineerd, maar toen viel hij buiten de prijzen.

Halle Berry

Halle BerryMonster's Ball

Beste film

In de categorie beste film is de hoofdprijs gewonnen door A Beautiful Mind

Weliswaar heeft Lord of the Rings

No Man's Land

De Bosnische film No Man's Land

De film kreeg al 29 filmprijzen waaronder een Golden Globe en een Gouden Palm op het filmfestival in Cannes voor het beste scenario. Valcke is vooral bekend van de komedie In de Vlaamsche Pot. Hij noemde in het NOS Journaal de onderscheiding voor No Man's Land "te gek en welverdiend. Het is de kers op de slagroomtaart."

Kenners hadden gedacht dat de Oscar naar de Franse film Le fabuleux destin d'Amélie Poulain

Beste bijrol

Jim Broadbent heeft de Oscar voor beste mannelijke bijrol gewonnen voor zijn rol in Iris. Jennifer Connelly ging er met de vrouwelijke variant van de onderscheiding vandoor voor haar spel in A Beautiful Mind.

De 74e uitreiking vond dit jaar onder zeer strenge veiligheidsvoorschriften plaats. Een speciaal eerbetoon was er voor de stad New York. De aanwezigen kregen een korte compilatie te zien van filmmateriaal dat in de stad is opgenomen. Aanleiding waren de aanslagen van 11 september en de grote rol die de stad voor de Amerikaanse film speelt.