CANNES - Verscheidene journalisten hebben zaterdagavond laat rake klappen gekregen van agenten in burger in de Franse stad Cannes. De persmensen waren aanwezig bij een demonstratie van stakende medewerkers uit de filmindustrie voor het hoofdbureau van politie.

De tientallen betogers eisten de vrijlating van zes stakers die bij schermutselingen eerder op de dag waren opgepakt. De gearresteerde stakers hadden 's middags een voorstelling verstoord in een bioscoop in de stad waar momenteel het jaarlijkse filmfestival aan de gang is. Bij de ontruiming van de bioscoopzaal door de politie vielen tien tot vijftien gewonden.

De acties van de stakers concentreerden zich niet op maar een theater. Talloze filmvoorstellingen op het filmfestival van Cannes werden zaterdagmiddag stilgelegd. De medewerkers in de filmindustrie protesteerden met de actie tegen de geplande ingrepen bij uitzendkrachten, zoals lagere uitkeringen en langere werktijden. Zij legden de filmkijkers uit waarom zij het deden, maar konden over het algemeen op weinig bijval rekenen.

Op de boulevard van Cannes demonstreerden honderden betrokkenen met veel kabaal tegen de voorgenomen kabinetsplannen. Omstreeks half zeven 's avonds waren de meeste acties voorbij en werden alle voorstellingen hervat. De demonstratie op straat verliep zonder geweld.

De wereldpremière van de film Shrek 2, die voor zaterdagvanavond gepland stond, ging gewoon door. Voor de vertoning zijn onder meer hoofdrolspelers Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas en Julie Andrews in de Franse badplaats aanwezig. Vorige week protesteerden Franse uitzendkrachten al tegen de voorgenomen maatregelen door de uitlevering van filmrollen aan het filmfestival te hinderen. Zij blokkeerden toen in Parijs de toegang tot een pakhuis waar de films lagen opgeslagen. Uiteindelijk konden de prints, zij het met vertraging, gewoon richting Cannes vertrekken.

Eerder moest door protesten in de amusementsindustrie al het wereldberoemde theaterfestival van Avignon worden afgelast. De Franse regering deed onlangs een dringend beroep op de actievoerders niet ook Cannes te ,,kapen''.