Om vage redenen bleef dit drama over corruptie in New York bijna drie jaar op de plank liggen. Het publiek zou na 11 september 'even' geen behoefte hebben aan corrupte stadsbestuurders. Nu de film eindelijk te zien is moet geconstateerd worden dat het daarnaast gewoon een matige film is, ondanks de hoofdrol van Al Pacino. @@

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Schoothondje

Pacino speelt een publiciteitsagent, Eli Wurman, die zijn beste tijd heeft gehad. Hij heeft nog maar één cliënt over, filmster Cary Launer, gespeeld door Ryan O' Neal, en die leest hij ook nog de les. Zeker wanneer Mr. Moviestar het weer eens te bont heeft gemaakt met een fotomodelletje (Téa Leoni). Aan Eli de ondankbare taak om haar 's nachts op borgtocht op te halen uit de cel, waar miss fotomodel niet bepaald dankbaar op reageert: "Dus jij bent het schoothondje van Cary?"

Opium

Ze werkt op alle manieren tegen en wil eerst nog 'even' langs een decadent feestje waar opium wordt gesnoven. Zelf neemt ze voor de vrolijkheid een xtc-tje op weg naar boven. Enigszins eigenaardig, want ze moet juist haar hoofd helder houden: ze komt iets ophalen waarmee ze haar voormalige minnaars kan chanteren. Dat komt haar op een onvrijwillig toegediende overdosis te staan zodra ze zich in haar hotelkamer veilig waant.

Basinger

Eli is daar ook, maar slaapt op het moment van de moord zijn (opium)roes uit in het bad. Hij beseft de volgende morgen ook nauwelijks wat er gebeurd is en waggelt net zo slaapdronken door de rest van het verhaal. Daarin speelt Kim Basinger nog een rol, als de ex-vrouw van Elis' broer. Zij spiegelt hem een vredig bestaan, zonder deadlines voor, in het Zuiden van de VS. Daar komt Eli te oordelen naar zijn accent ook vandaan.

Benefiet

Dan is er ook nog een benefiet, georganiseerd door Eli om te bewijzen dat zijn hart nog altijd links klopt. Maar de zogenaamde weldoeners gebruiken de gelegenheid vooral voor hun eigen politieke stokpaardjes. Al deze lijntjes komen maar moeizaam samen in een film die tussen politieke thriller en drama blijft hangen. Pacino moet te zeer zijn best doen om in zijn eentje de film te dragen, maar dat levert vooral veel schmieren en slaapwandelen op. Alleen voor hardcore Pacino-fans.

Het Parool: "als satire niet scherp en als thriller niet spannend genoeg (..) maar Al Pacino maakt veel goed"
De Volkskrant: "Oude Al Pacino trekt alle registers open (..) een ijdele vertoning van hoog niveau"
In 3 zalen