Hele volkstammen stonden vorige week bij Amsterdamse hotels te posten in de hoop op een glimp van Brad Pitt. Tevergeefs meestal, maar er is troost in de vorm van Troy, met méér dan een glimp van Pitt. @@@@

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dreadlocks

Pitt speelt in Troy Achilles, de 'grootste krijger ooit'. En de minst gedisciplineerde, want hij ligt naakt in zijn tent met twee Griekse schonen wanneer zijn superieur op het slagveld naar hem vraagt. Die superieur is Agamemnon (Brian Cox met dreadlocks), een machtswellusteling die Achilles vooral gebruikt om zijn groot-Griekse rijk te kunnen vestigen. Het komt deze Agamemnon dan ook prima uit dat de Trojaanse prins Paris (Orlando Bloom) er na een feestje vandoor gaat met Helena, de vrouw van zijn gastheer Koning Menelaos. Want die is weer de broer van Agamemnon.

Vloot

Paris, zijn broer Hector (Eric Bana) en Helena zijn nog maar net terug in Troje wanneer er een vloot van duizend schepen op hen af wordt gestuurd, de zwartgevlagde boot van Achilles voorop. Hij springt als eerste aan land, in een scène die aan Saving Private Ryan doet denken. De eerste slag is voor de gretige Grieken, de Trojanen trekken zich terug achter hun hoge muren. Even lijkt het erop dat het geschil om Helena alsnog met een duel te slechten valt, maar de onervaren Paris laat zich als een watje wegjagen door de woeste Menelaos. Waarop Agamemnon het wraakvuurtje nog eens dankbaar opstookt.

Kippenvel

Troy is -vrij naar Homerus- een helder verteld epos met goed acteerwerk en redelijke dialogen. Plus volop opwindende veldslagen, waarbij het aanstormen van een leger vaak al genoeg is voor kippenvel. De special effects staan geheel in dienst van het verhaal, wat van Van Helsing vorige week bepaald niet gezegd kon worden. Pitt is uitstekend als de getergde en gedoemde held Achilles, terwijl Bana na de Hulk wederom vlak blijft als Hector. En Bloom mag na Lord of the Rings zijn boogschutterkunsten weer eens vertonen.

Paard

Bloom krijgt gezelschap van LOTR-collega Sean Bean, als Odysseus. Deze komt bij het kampvuur op het idee van het beroemde paard wanneer hij een medekrijger een houtsnijwerkje ziet maken. Die scène is op het randje van parodie, maar verder wordt de ironie prima buiten de poorten van Troy gehouden. Geestige kwinkslagen liggen namelijk iets teveel voor de hand bij een leger van gerokte mannen. Troy kan zich gemakkelijk meten met Gladiator, ook al speelde dat sandalendrama zich pakweg duizend jaar later af. Met Troy heeft de bioscoop zijn eerste zomerheld binnen.

Het Parool: "visuele stootkracht (..) rammelende inhoud (..) dit zwabberend spektakel is ontegenzeggelijk amusant"
De Volkskrant: "weet te overtuigen in de confrontaties tussen de Griekse en Trojaanse legers (..) als regisseur van de Homerische karakters schiet hij daarentegen volledig tekort"
In 130 zalen