De eerste grote zomerfilm met een wereldwijde release is gearriveerd: Van Helsing, een bombastisch monsterspektakel dat niet op een computermonster meer of minder kijkt. @@

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zwart/wit ode

Subtiliteit was nooit de sterkste kant van Stephen Sommers, die met het overvolle The Mummy Returns een hoop van zijn eerdere (want leukere) Mummy-krediet verspeelde. In Van Helsing veegt hij alle resterende monster uit de ouderwetse Universal-stal op een hoop, en zijn film begint dan ook met een zwart-wit ode aan de Frankensteinfilms. Met deze proloog maakt Sommers -die ook het script schreef- duidelijk dat hij flinke vrijheden met de bestaande verhalen gaat nemen. Zo blijkt Dracula zowaar de kosten van dokter Frankensteins lab te hebben betaald omdat de ondode vampier het geheim van het leven wil bezitten.

Klokkenluider

In tussentijd jaagt de held van de film, Van Helsing (Hugh Jackman) in Parijs op de klokkenluider van de Notre Dame, die tevens Dr. Jekyls' alias Mister Hyde blijkt te zijn. Dat scheelt alweer één monster. Na gedane zaken keert Van Helsing terug naar Rome, waar een geheime kerkelijke orde zijn opdrachtgever blijkt te zijn. Zijn volgende taak voert hem naar Transylvanië, waar hij zigeunerprinses Ana moet redden voor ze als laatste van haar familie ten prooi valt aan Dracula. Die Ana (Kate Beckinsale) heeft het intussen aan de stok met een digitale weerwolf.

Tarzan

Sommers introduceert de frêle Ana door eerst haar fraaie achterwerk in beeld te brengen. Zoals ik al zei: subtiliteit was ook nooit zijn sterkste kant. Er verstrijken geen vijf minuten zonder een narrow escape waarbij vooral glas-in-lood-ramen het moeten ontgelden. Onze helden lopen ondanks metershoge valpartijen echter nauwelijks een schrammetje op. Dat komt vooral omdat er in Transylvanië meer lianen -en kettingen, en losse touwen- hangen dan in tien Tarzan-films bij elkaar. Er wordt wat afgeslingerd in Van Helsing, wat niet erg zou zijn -het is tenslotte een actiefilm- maar het maakt de film geen moment eng of zelfs maar spannend. Sommers komt niet verder dan een schrikeffect op zijn tijd en dat komt dan nog meestal op conto van de snoeiharde geluidsband.

Dracula's hol

Ook de veelbelovende monster-mix stelt teleur naarmate het verhaal vordert. Het monstergevecht dat als climax is bedoeld vindt zelfs plaats tussen twee beesten uit de computer. En waar de bestseller The Da Vinci Code aantoonde hoe ingenieus bestaand legendes verweven kunnen worden, maakt Sommers uiteindelijk een potje van de verhalen die hij combineert met een veelvoud aan vrijheden. Volle manen komen desnoods twee keer per week voor als het script dat voorschrijft, terwijl een enkel wolkje voor de volle maan al verstrekkende gevolgen heeft.

Ook de combinatie van accenten heeft een lachwekkend effect, evenals ondertitels als "ik heb onvoorstelbaar de pest aan Dracula" en "de spullen zitten vast in Dracula's hol." En aangezien de zaal waar ik de film zag vooral was gevuld met 'gewoon' publiek dat óók op de verkeerde momenten lachte, vrees ik het ergste voor de van oorsprong Hollandse held Van Helsing.

Pearl Harbor

Wat begint als X-Men (en niet alleen vanwege de aanwezigheid van Hugh Jackman!) gaat allengs angstig lijken op het soepzooitje van The League of Extraordinary Gentlemen (en niet alleen vanwege de aanwezigheid van Dr. Jekyl/Mr. Hyde), en eindigt uiteindelijk als de Pearl Harbor van de monsterfilms (en niet alleen vanwege de aanwezigheid van Kate Beckinsale). De eerste zomerfilm sterft in een bombastische orgie van potsierlijke kitsch en aan een overdosis van special effects. Hopelijk weet Troy -volgende week- acteren en effecten beter uit te balanceren.

Het Parool: "Aan spektakel geen gebrek (maar) Van Helsing bezwijkt (..) onder groots opgezette actiescènes"
De Volkskrant: "Wezenloze gedaanteverwisselingen (..) Van Helsing weet geen samenhangend verhaal te vertellen"
In 94 zalen