LONDEN - Regisseur Alfred Hitchcock beschouwde zijn meesterwerk Psycho als een grote grap. 

Dat blijkt uit een interview met de wereldberoemde filmmaker dat volgens The Guardian in de BBC-archieven is gevonden.

Psycho uit 1960 wordt beschouwd als de beste film die de 'Master of Suspense' ooit maakte.

De thriller vertelt over Norman Bates (Anthony Perkins) die op een afgelegen heuvel samen met zijn mysterieuze moeder een hotel runt.

Schofferen

Hitchcock schoffeerde het publiek onder meer door de grote ster van de film, jonge actrice Janet Leigh, al na een uur te laten vermoorden tijdens de roemruchte douche-scene. Veel vrouwen durfden naar verluidt na het zien van de moord niet meer onder de douche te stappen.

Maar in het BBC-interview uit 1964 stelt Hitchcock dat het publiek de film hele-maal verkeerd had begrepen. "Ik vond het verhaal vooral amusant", stelt de regisseur. "De hele film was voor mij een grote grap. Ik was geschokt toen ik merkte dat mensen het allemaal heel serieus namen."

Genieten

Hitchcock genoot er wel van dat mensen moesten schreeuwen tijdens het kijken van de film. "Maar ze moeten er wel plezier aan beleven. Ze moeten de zaal giechelend van plezier verlaten."

Het moeizame productieproces van Psycho is het onderwerp van de film Hitchcock, met Anthony Hopkins in de titelrol. De film is vanaf begin maart in Nederland te zien.

Bekijk de trailer van Hitchcock: