AMSTERDAM - Acteur Yorick van Wageningen (De Wederopstanding van een Klootzak, The Girl with the Dragon Tattoo) laat zich voor het spelen van zijn personages inspireren door familieleden.

Dat zegt de 48-jarige in een interview met NU.nl.

Van Wageningen is binnenkort te zien in de film De Wederopstanding van een Klootzak, gebaseerd op de striproman Om mekaar in Dokum van Guido van Driel.

In de film speelt Van Wageningen de  Amsterdamse crimineel Ronnie, die na een mislukte aanslag op zijn leven tot inkeer komt.

Oom

Van Wageningen liet zich voor die rol inspireren door de herinnering aan een oom.

"

Veel rollen die je speelt zijn gebaseerd op verschillende oertypes, die ontstaan door een carrière heen. Ik had een oom, die inmiddels is overleden, waar ik enorm tegenop keek. Uit hem is onder andere het personage Ronnie voor een groot deel  uit voortgekomen", zegt Van Wageningen die na de eeuwwisseling ontdekt werd door Steven Spielberg.

"Het is vooral de motoriek van Ronnie. Het is allemaal een beetje te zwaar. Het lijkt alsof hij ieder moment kan omtuimelen. Maar vooral na de scenes waarin Ronnie in een stoel een joint rookt dacht ik echt: ‘Aaah, oom Hans in volle glorie.'"

Bekijk de trailer

Sadistisch

Ook voor zijn rol in de film The Girl with the Dragon Tattoo, waarin hij de sadistische Nils Bjurman speelt, leefde Van Wageningen zich in met behulp van een familielid.

"Dat personage is meer mijn vader. Niet in zijn verkrachtingsdaden natuurlijk. Maar wel in de manier waarop hij zich staande hield en de maskers die hij droeg."

Op de vraag of de desbetreffende familieleden zich in de personages zouden hebben herkend antwoordt Van Wageningen ontkennend.

"Dat zijn zulke scheidslijnen, ik denk niet dat ze het in de gaten zouden hebben. En het is familie, dus het zit ook op een natuurlijke manier in mij."

De Wederopstanding van een Klootzak is vanaf 21 februari te zien