BERLIJN - Met de film The Grandmaster van de Chinese regisseur Wong Kar Wai begint donderdagavond het 63e filmfestival van Berlijn.

De film, die zich afspeelt in het China van de jaren 30 van de vorige eeuw, dingt niet mee naar een Gouden Beer. Wong is voorzitter van de jury die die onderscheiding toekent.

Tot en met 17 februari zijn ongeveer 400 films te zien. 19 ervan dingen mee naar de Gouden Beren. Daaronder zijn de films Promised Land van de Amerikaanse regisseur Gus van Sant, Paradies: Hope van de Oostenrijker Ulrich Seidl en An episode in the life of an iron picker van de Bosniër Danis Tanovic.

Eerdere prijzen

De laatste won in 2001 met No man's land de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Ook de Zuid-Afrikaans-Frans-Nederlandse productie Layla Fourie van de Zuid-Afrikaanse Pia Marais dingt mee.

Vorig jaar ging de Gouden Beer voor beste film naar Cesare deve morire (Caesar must die) van de Italiaanse gebroeders Paolo en Vittorio Taviani.

Nederland

In een speciale zitting wordt de film Dark Blood van de Nederlandse regisseur George Sluizer vertoond. Sluizer begon in de jaren 90 met de film en staakte na ongeveer 80 procent van de opnames de productie wegens het overlijden van hoofdrolspeler River Phoenix aan een overdosis drugs. In 2012 maakte Sluizer de film alsnog af.