AMSTERDAM - Diederik Ebbinge hoopt dat zijn film Matterhorn ervoor zal zorgen dat hij het stigma "lachen, gieren, brullen" van zich af kan gooien.

Dat zegt de 43-jarige filmmaker in een interview met NU.nl.

Ebbinge maakte samen met Rutger de Bekker en Remko Vrijdag deel uit van cabaretgroep De Vliegende Panters. Een verleden dat hij als regisseur van zijn film Matterhorn bijna probeerde te verhullen.

"Mensen moeten niet de bioscoop in gaan met de gedachte: "Oh, dat is die van De Vliegende Panters, dus het zal allemaal wel komische bedoeld zijn", legt Ebbinge uit.

"Je zou bijna vanuit een pseudoniem willen werken, omdat je het publiek die bijgedachte niet gunt. Deze film staat op zichzelf en is kwetsbaarder dan alles wat ik tot noch toe heb gemaakt."

'Rare film'

Toch kan Ebbinge niet ontkennen dat er genoeg te lachen valt in de tragikomedie met Ton Kas en René van 't Hof als hoofdrolspelers.

"Het is een rare film met absurde situaties, maar de psychologie van de hoofdpersoon volg je helemaal. Elke stap die hij (Ton Kas, red.) neemt is een logische. En omdat hij zo serieus speelt pik je het verhaal snel op. Ook als je die rare situaties ziet."

Geloof

De protagonisten in Matterhorn, die op verschillende manieren met elkaar zijn verbonden, vechten onderlinge strubbelingen uit.

Hun grootste uitdaging lijkt echter gevormd te worden door de zoektocht naar zichzelf binnen een streng gelovige gemeenschap. Matterhorn is echter geen kritische uiteenzetting, of een aanklacht tegen het geloof.

"We leven in een tijd waarin het bijna 'not done' is om te zeggen dat je niet tegen geloof bent. Ik ben niet tegen geloof, maar wel tegen dogmatiek. Dat is het wat me stoort. De personages in de film proberen zich daarvan te bevrijden."

Bekijk de trailer van Matterhorn

 

Hans Teeuwen

Matterhorn is niet Ebbinges eerste lange speelfilm. In 1999 maakte hij de televisiefilm Gewoon Hans.

"Dit is groter dan Gewoon Hans. Bij  voorgaande films rende ik soms als een kip zonder kop rond en was ik veel meer bezig met alleen de acteurs en de cameraman. Tijdens Matterhorn kon ik van de hele crew genieten. Dat was heel bevrijdend."

Diederik Ebbinge is blij met zijn film en erkent het belang om jezelf af te vragen of een prestatie gelukt is of niet. Maar natuurlijk hecht de filmmaker ook veel waarde aan de mening van de kijkers.

"Beetje lullig als je in je eentje tevreden bent."

Publieksprijs

Met de perceptie van het publiek lijkt het voorlopig wel snor te zitten. De film kreeg de publieksprijs toegekend tijdens het International Film Festival Rotterdam. Sales Agent Media Luna vond dit reden genoeg om te besluiten de film in het buitenland onder de aandacht te brengen.

In een zwart gat lijkt Ebbinge zich na alle inspanningen nog niet te bevinden. "Ik wilde alweer werken aan nieuwe projecten, maar ik kan me door alle ontwikkelingen rondom de film nog lang niet concentreren."

Matterhorn is vanaf 7 februari in de bioscoop te zien.

Lees onze recensie van Matterhorn