AMSTERDAM - De Nederlandse familiefilm Achtste-Groepers Huilen Niet is tijdens het International Children's Film Festival in het Indiase Bengaluru door de kinderjury verkozen tot favoriete speelfilm.

Ook won de film in Brazilië de Gryphon Award Best Film in de categorie 13+ op het Giffoni Sao Paulo Film Festival. Dat laten producenten Bijker Film & TV en Rinkel Film woensdag weten.

De film viel in het buitenland al eerder in de prijzen. Op het International Film Festival Nueva Mirada for Children and Youth in Buenos Aires in Argentinië sleepte de film de publieksprijs in de wacht.

Ook in eigen land wordt de film door het publiek gewaardeerd. Op het Nederlands Film Festival werd de publieksprijs gewonnen en de film is momenteel in de race voor drie Rembrandt Awards.

Achtste-Groepers Huilen Niet, naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens, gaat over de altijd zo stoere Akkie bij wie leukemie wordt ontdekt, waardoor ze het schoolvoetbaltoernooi moet missen.

Hoewel haar klasgenootje Joep voetbal eigenlijk geen sport voor meisjes vindt, wil hij haar toch helpen het toernooi mee te kunnen maken.