LOS ANGELES - De Nederlander Erik de Boer en zijn werk aan de visuele effecten van de film Life of Pi zijn woensdagochtend in de prijzen gevallen.

Hij kreeg een beeldje van de Visual Effects Society, de Amerikaanse vakbond voor special effects-makers, voor het beste geanimeerde personage in een speelfilm.

De Boer was verantwoordelijk voor de tijger in Life of Pi, dat verhaalt over een jongen die ruim 200 dagen op zee gedwongen een sloep met het roofdier deelt. De 45-jarige special effects-man maakt ook, als enige Nederlander dit jaar, kans op een Oscar voor zijn werk aan de tijger in Pi.

De film sleepte woensdag meer beeldjes van de VES in de wacht, onder meer voor beste speciale effecten in een speelfilm en beste digitaal geanimeerde gebeurtenis in een speelfilm. In de categorie series ging de HBO-reeks Game of Thrones, met Carice van Houten, er met de meeste prijzen vandoor.

Graadmeters

De prijzen van de diverse filmvakbonden worden beschouwd als serieuze graadmeters voor de uitreiking van de Oscars, eind februari.

Het is de eerste keer dat De Boer, die al 15 jaar in Hollywood werkt als animation director, kans maakt op de belangrijkste filmprijs ter wereld. Het is dit jaar het enige Nederlandse tintje aan de uitreiking.