Mislukte remake van fantasy-klassieker

Een geheel ander familie-project dan The Royal Tenenbaums is The Time Machine

Net als de eerdere, superieure verfilming uit 1960 (zaterdagmiddag 16 maart op de BBC te zien!) draait het verhaal rond een uitvinder. Deze knappe kop bedenkt eind negentiende eeuw -behalve de magnetron en de electrische tandenborstel- een tijdmachine, en reist vervolgens in etappes naar de toekomst. In de nieuwe versie wordt de uitvinder gespeeld door Guy Pearce, die vergeleken met het monumentale Memento een uitermate fletse indruk maakt.

Weinig spektakel

Plaats van handeling is dit keer niet Victoriaans Londen, maar negentiende eeuws New York. Niet dat we daar veel van merken, want de mode is eind negentiende eeuw exact hetzelfde, met veel bolhoeden. En zodra Pearce in de toekomst reist, en aldus ternauwernood aan de vernietiging van New York (anno 2037) weet te ontkomen wordt het beloofde spektakel ons onthouden. Dat bleef namelijk na 11 september grotendeels in de montagekamer achter.

Ook de reis naar de hele verre toekomst (het jaar 800.000 en nog wat) levert weinig spektakel op. Of je moet een grote fan zijn van het zangeresje Samantha Mumba, dat als futuristisch holenmens mét string en doorkijkblouse opduikt. Dan had de zo lauw ontvangen remake van Planet of the Apes toch echt heel wat meer te beiden.

"Where would you go?" vraagt de poster van The Time Machine.Mijn advies: vooral níet naar The Time Machine.

Het Parool:De Volkskrant:

In 80 zalen