Volume 2 slaat een rustiger toon aan dan het vermakelijke bloedbad dat Volume 1 was. Volume 2 biedt minder bloed maar meer vermakelijke dialogen, en ook op dat vlak is Tarantino zijn scherpte nog niet verloren: er wordt weer meesterlijk geouwehoerd in Kill Bill 2. Had Tarantino Kill Bill niet opgesplitst, dan was de tweede helft ongetwijfeld gaan trekken na de adrenalinestoot van de eerste helft. Volume 1 kwam in één woord neer op 'Kill', volume 2 is vooral 'Bill': David Carradine is als Bill de charismatische centrale figuur van het slotstuk. En Uma Thurman biedt als The Bride weer sterk tegengas. @@@@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Nep-achtergrond

Het is ook The Bride die de kijkers in de proloog van Kill Bill 2 nog even bijpraat, vanuit haar auto, terwijl in zwart/wit een nep-achtergrond achter haar rolt. De tussenstand: de twee eerste ex-collega's van de Deadly Viper-moordbrigade zijn geliquideerd (Vernita Green in haar keuken, O-Ren Ishii in haar besneeuwde tuin). Twee staan er nog op haar lijstje: Budd (Michael Madsen), de broer van Bill, een uitsmijter bij een stripclub die een smoezelige trailer woont, en de eenogige Elle Driver, die we al even in verpleegstersuniform (met bijpassend ooglapje) zagen in Volume 1. Als die twee uit de weg zijn geruimd is The Bride eindelijk klaar voor de confrontatie met Bill.

Levend begraven

De zwart/wit proloog, waarin The Bride al op weg is naar Bill, geeft doodleuk weg dat ook die andere twee ex-collega's hun noodlot niet zullen ontlopen. Net zoals Bill, als we de titel mogen geloven. Maar evenals in Volume 1 is de weg belangrijker dan het einddoel en heeft Tarantino voldoende verrassingen in petto. Zo belandt de Bruid al vrij snel in een hopeloze positie wanneer ze levend begraven wordt. Het maakt het hoofdstuk 'The Lonely Grave of Paula Schultz' tot het meest beklemmende deel van de film. De jaren zeventig kung fu-pastiche die erop volgt, compleet met amateuristische zooms en een schmierende leermeester, is dan weer hilarisch.

Zwangerschapstest

Op de achtergrond speelt voortdurend mee dat de onoverwinnelijke Bruid één zwakke plek heeft: ze weet niet dat haar dochter nog leeft, zoals de cliffhanger van Volume 1 prijs gaf. Dat gegeven zorgt ervoor dat de climax van Kill Bill 2 behalve wraak- ook moedergevoelens losmaakt. Hier neemt Tarantino risico's, want zijn vaste publiek is allergisch voor misplaatst sentiment. Maar hij komt er mee weg en geeft ons bovendien de meest hilarische zwangerschapstest uit de filmgeschiedenis kado.

Volume 2 is weer een feest voor elke filmliefhebber, en dat feestje gaat door tijdens de aftiteling. Wie dan nog niet weg wil wordt beloond met een geestige blooper, helemaal aan het eind. Blijven zitten is trouwens geen straf, want ook de soundtrack is wederom briljant.

Het Parool: "prachtige hommage van een filmfreak"
De Volkskrant: "alles kan in Tarantino's wonderlijke wereld, en hij komt er glansrijk mee weg"
In 96 zalen