AMSTERDAM - Paul Verhoeven heeft in Hollywood de regie van de thriller The Silence of the Lambs aangeboden gekregen. Maar hij vond het script te duister en wees het project af.

Daarvan heeft hij nu spijt, bekent hij dinsdag in de Volkskrant.

"Ik dacht dat het allemaal te duister zou worden, en er geen hond naar toe zou gaan", legt de 74-jarige Verhoeven uit. "Heel dom dus."

The Silence of the Lambs, gebaseerd op het boek van schrijver Thomas Harris, vertelt over de jacht van een jonge FBI-agente op een seriemoordenaar die meisjes ontvoert. Zij moet hiervoor te rade gaan bij de geniale kannibaal Hannibal Lecter, die haar alleen maar wil helpen als zij haar jeugdherinneringen met hem deelt.

Mijlpaal

De film, met acteur Jodie Foster en Anthony Hopkins, werd uiteindelijk gemaakt door regisseur Jonathan Demme en wordt beschouwd als een mijlpaal in het thrillergenre. The Silence of the Lambs won als een van de weinige films in de geschiedenis de vijf belangrijkste Oscars: beste film, regie, acteur, actrice en scenario.

Verhoeven vertelt in de Volkskrant over zijn afwijzing naar aanleiding van zijn analyse van een andere beroemde thriller, Psycho van Alfred Hitchcock.

De Nederlandse regisseur stelt dat Hopkins en Anthony Perkins, die de moordenaar in Psycho speelde, twee van de beste psychopaten uit de filmgeschiedenis neerzetten.