Mistdrama mist drama

'Van de makers van The Discovery of Heaven' staat er wervend in de advertentie van
Fogbound

Drie vrienden, waarvan een stel, stranden in de mist op een berg. Hulp vragen kan niet, want de vrouw (Orla Brady) is haar mobiele telefoon vergeten, haar man (Ben Daniels) neemt de zijne nooit mee als zij hem meeneemt, en hun vriend (Luke Perry, jawel, die uit Beverly Hills 90210!) heeft net een lege batterij.

Later blijkt zijn telefoon ineens weer opgeladen, maar als hij niet direct een hulpvaardige instantie aan de lijn krijgt gooit hij de telefoon uit frustratie weg. Nee, het script van Fogbound blinkt niet uit in logica. Wel in exposé: drie goede kennissen die elkaar dingen vragen als 'hoe lang kennen we elkaar nou?', zodat de kijker ook weer op de hoogte is.

Om de tijd te doden biecht het stel en hun vriend elkaar hun diepste geheimen op, maar altijd als de derde even weg is. Wat blijkt: de vrouw wil van haar man af, hij wil op zijn beurt geen kinderen, maar ze durven het elkaar niet vertellen. Perry wint kortstondig de sympathie van de kijker door de twee zeurende echtgenoten te vertellen wat ze nog niet van elkaar weten, zodat ze het verder lekker zelf uit kunnen zoeken.

Pretentieuze flashbacks

Maar de kous blijkt hiermee niet af en de film al helemaal niet. Pretentieuze flashbacks moeten de diepere achtergronden van de personages onthullen, maar hoe meer je van ze weet, hoe onsympathieker en (veel belangrijker) platter ze worden.

Gaandeweg irriteert alles in dit misbaksel. Zo wordt er een kampvuur aangemaakt met een biljet van 20 dollar. Een stoer beeld, maar waarom? Was er geen papier voor handen, of desnoods een biljet van 1 dollar? En zaten we trouwens niet in Frankrijk? Of lijkt Fogbound hiermee te suggereren dat alles op het doek geldverspilling is? Dat laatste zou nog kunnen kloppen. Hierna gaat Ate de Jong de thriller Meltdown maken, met een budget van 15 miljoen Euro. Als dat geen rampenfilm wordt!

Het ParoolDe Volkskrant