AMSTERDAM - De Nederlandse jeugdfilms Tony 10 en Patatje Oorlog zijn internationaal in de prijzen gevallen.

Tony 10 won de prijs voor beste film op het Children's India International Film Festival. In Rusland heeft Pippa Allen, de hoofdrolspeelster uit Patatje Oorlog, op het Internationale filmfestival Within the Family de prijs voor beste kinderrol ontvangen.

De film is tevens bekroond door de kinderjury van de Stuttgarter Kinderfilmtage in Duitsland met de Charly Prijs. Dat maakte producent Lemming Film maandag bekend.

"De film behandelt een serieus onderwerp dat met humor en animaties begrijpelijk is gemaakt voor kinderen", staat in het juryrapport over Patatje Oorlog.

"Daarbij vinden we de denkwijze van het meisje interessant waarbij ze de realiteit met wiskunde probeert te veranderen."

Juryprijs

In Patatje Oorlog, die in oktober 2011 in première ging, wil de stoere Kiek haar vader, een oorlogscorrespondent, koste wat het kost beschermen als hij naar een oorlogsgebied trekt.

Ze bedenkt dat de kans behoorlijk klein is dat een jong meisje een dode muis heeft, een dode hond en een dode vader. Daar heeft ze nog nooit van gehoord. Om haar vader te beschermen moet ze dus op zoek naar een dode hond en een dode muis.

Tony 10, over een jongetje wiens vader verliefd wordt op de koningin, ging vorig jaar februari in première en behaalde in maart de status van Gouden Film. De film won onder meer de juryprijs op het Children's Film Festival Galicja in Polen.

Vanaf november is Tony 10 in de bioscoop in Duitsland te zien. Deze maand wordt de film in Noorwegen in de bioscoop uitgebracht.