Nederland heeft zijn Baantjer, België heeft zijn Flikken: misdaadseries die goed bekeken worden maar zich nooit aan de polderklei en spruitjeslucht onttrekken. Maar een paar jaar geleden had Nederland plots ook Lek, een felle film over echte criminelen. De Belgische tegenhanger heet De Zaak Alzheimer en draait sinds deze week ook hier in de bioscoop. Dat laatste mag al een klein wonder heten, want Belgische films halen zelden de Nederlandse bioscoop- en andersom. Zo kwam All Stars -net als Lek van Jean van der Velde- in België in de bioscoop als Team Spirit, een Vlaamse remake.

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Huurmoordenaar

De Zaak Alzheimer is gebaseerd op een boek van Jef Geeraerts. Jan Decleir speelt een huurmoordenaar die zich tegen zijn opdrachtgevers keert wanneer hij een jong meisje moet vermoorden dat in een kinderprostitutie verzeild is geraakt. Hij jaagt vervolgens zijn opdrachtgevers een voor een over de kling. Deze moorden worden onderzocht door rechercheur Koen de Bauw, die steeds meer sympathie voor de dader krijgt. Ondertussen begint killer Decleir steeds meer te lijden aan de eerste symptomen van Alzheimer. En vergeetachtigheid is erg lastig, zeker voor een huurmoordenaar met de politie op zijn hielen.

Amerikaans

De Zaak Alzheimer hinkt qua sfeer zwaar op Amerikaanse voorbeelden. Wat geen probleem is- Van Looy weet zijn voorbeelden (Heat, Seven en Memento worden herhaaldelijk genoemd in de recensies) te kiezen, als voormalig filmjournalist. En in dit geval geldt voor de verandering eens: beter een Amerikaanse sfeer dan de frietlucht van Flikken.

Het Parool: "hecht jatwerk (..) spannende film"
De Volkskrant: "ijskoude killer in stijlvol en staalblauw Vlaanderen"
In 24 zalen