ROTTERDAM - Debuutfilms uit Slowakije, Oostenrijk en Iran hebben vrijdagavond een Hivos Tiger Award in de wacht gesleept. De jaarlijkse prijzen werden uitgereikt op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR).

Een vakjury, waarvan onder anderen de Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei deel uitmaakte, koos de winnaars van de 18e editie van de Hivos Tiger Awards.

Mira Fornay (Slowakije/Tsjechië) kreeg de onderscheiding voor haar tweede film Môj pes killer (My dog killer).

Daniel Hoesl uit Oostenrijk won met zijn eerste werk Soldate Jeannette (Soldier Jane) en de Iraanse Mohammad Shirvani sleepte de prijs in de wacht voor zijn tweede speelfilm Larzanandeye charbi (Fat shaker). Aan de award is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

Jury

Zestien genomineerde films maakten kans op de hoofdprijzen, de Hivos Tiger Awards. Naast Ai Weiwei zaten de Iraanse actrice Fatemeh Motamedarya, de Russische filmmaker Sergei Loznitsa, de Nederlandse filmmaker Kees Hin en de artistiek directeur van het Seville European Film Festival, José Luis Cienfuegos in de jury.

Weiwei kon niet naar Rotterdam komen omdat de Chinese autoriteiten hem hebben verboden het land te verlaten. In een videoboodschap vertelde hij de aanwezigen vrijdagavond over het jureren vanuit zijn woning in Beijing.

De Nederlandse film De Wederopstanding van een Klootzak van Guido van Driel maakte ook kans op een Hivos Tiger Award. Hierin speelt de in december overleden acteur Jeroen Willems een belangrijke bijrol als maffiabaas. De film opende de 42 editie van het IFFR, dat nog tot en met zondag duurt.

Il Futuro

De Italiaanse film Il Futuro van Alicia Scherson heeft vrijdagavond de prijs van de Kring van Nederlandse Filmcritici gewonnen. Dat heeft de organisatie laten weten. De internationale coproductie met Rutger Hauer in de hoofdrol wordt nu mogelijk ook in de Benelux uitgebracht.

In Il Futuro raken Bianca en haar nog minderjarige broer hun ouders kwijt, waarna ze er alleen voor staan. Bianca krijgt echter het aanbod als 'gezelschapsdame' te gaan werken voor de oude filmster Maciste, de rol van Hauer.

Big Screen Award

Il Futuro werd verkozen uit tien titels die tegelijkertijd ook deel uitmaakten van de Big Screen Award competitie. Dit zijn films waaraan nog geen Nederlandse distributeur is verbonden.

In deze competitie werd door een publieksjury de Italiaanse productie Bellas Mariposas van Salvatore Mereu tot winnaar gekozen. Dit drama gaat over een optimistisch meisje dat de misstanden in de Sardijnse hoofdstad Cagliari aanpakt.