AMSTERDAM - Jeremy Renner heeft de hoofdrol in de thriller Kill the Messenger. De Amerikaanse acteur gaat een journalist spelen die zelfmoord pleegt, nadat hij door de CIA in een kwaad daglicht werd gesteld. 

Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. 

De film wordt geregisseerd door Michael Cuesta. Hij is bekend als regisseur en producent van de tv-serie Homeland, die ook over de CIA gaat.

De film is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de journalist Gary Webb, die een Pulitzer Prize kreeg voor zijn reeks verhalen over een aardbeving.

Journalist

De journalist van de San Jose Mercury News bracht de CIA in 1996 in verband met de import van de harddrug crack naar Californië.

Hij schreef drie grote artikelen over het onderwerp. Door een lastercampagne van de CIA raakte Webb zijn baan kwijt en werd hij depressief. Hij pleegde in 2004 zelfmoord.

De 42-jarige Renner is bekend van films als The Hurt Locker en The Bourne Legacy. De acteur heeft ook een kleine rol in Zero Dark Thirty, over de jacht op Osama Bin Laden.

Ook die film doet veel stof opwaaien, omdat de CIA geheime informatie zou hebben gelekt aan de filmmakers. De CIA distantieerde zich van de film.

Wanneer Kill the Messenger in productie gaat, is nog niet bekend.