De vorige Ben Stiller-komedie (Along Came Polly) draait net drie weken in de bioscoop maar hier is de volgende alweer (die eigenlijk ouder is). Het is dringen, want eind april treedt Stiller alweer aan in Starsky & Hutch, als de donkerharige Starsky. @@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Huurbescherming

Stiller speelt in Duplex zijn zoveelste variatie op de neurotische Newyorker, dit keer een schrijver, Alex, die bij voorkeur thuis werkt. Hij en zijn vriendin Nancy (Drew Barrymore) zien hun kans schoon als ze een onwaarschijnlijk mooi en groot dubbel appartement in Manhattan op de kop kunnen tikken. De enige 'maar': boven hen zit een oude dame, die onder de huurbescherming valt en er als onderhuurster dus mag blijven wonen. Maar ach, hoeveel last kan je van zo'n oud besje hebben?

Riverdance

Dat blijkt nog behoorlijk veel te zijn. Niet alleen is ze stokdoof, zodat haar televisie op hardrockvolume staat afgesteld, het Ierse ouwetje (Eileen Essel) mag ook graag op de muziek van Riverdance meedansen. Voorts is ze -uiteraard- een bemoeial en stoort ze Alex voortdurend bij zijn schrijfwerk. Verder vliegt haar papagaai voortdurend door het appartement. Al gauw besluiten Alex en Nancy het ouwetje naar een betere werld te helpen door haar te laten doodschrikken. Als dat niet lukt wordt er zwaarder geschut in gezet: een huurmoordenaar zelfs.

Plankligger

Regisseur Danny DeVito maakte zestien jaar terug al een zwarte komedie met een vergelijkbaar thema: Throw Mama From The Train. En die was veel leuker en inventiever dan het kluchtige Duplex. Dat is een typisch tussendoortje, zo'n plankligger, een winkeldochter die het nèt niet heeft. Aardig voor een video-avondje, maar te zwak voor een bioscoopbezoekje.

Het Parool: "slappe ruzie met sneeuwbaleffect (..) het script is te mager, de personages zijn tekentafelfiguren"
De Volkskrant: "zwartgallige slapstick (..) modieuze wansmaak"
In 15 zalen