Filmfestival ruilt DiCaprio in voor Tarantino

LOS ANGELES - Het filmfestival van Santa Barbara heeft besloten niet Leonardo DiCaprio te eren, maar regisseur Quentin Tarantino.

DiCaprio heeft het te druk om de American Riviera Award in ontvangst te nemen en daarom gaat de prijs naar Tarantino.

"We vinden het natuurlijk jammer dat DiCaprio niet kan komen, maar we zijn dolblij de kans te krijgen om Tarantino te eren", zegt festivaldirecteur Roger Durling in een verklaring op de website van het festival. "Hij is een van de regisseurs die stilistisch het meest durft en een van onze favorieten is."

De 49-jarige Tarantino debuteerde in 1992 als regisseur met Reservoir Dogs. Tarantino-films zitten vaak vol grof taalgebruik en excessief en vaak expliciet geweld.

Stof

Ook zijn recente western Django Unchained deed in de VS veel stof opwaaien, vanwege de scheldkanonnades en bloederige scènes. De film is genomineerd voor vijf Oscars. Tarantino maakt kans op twee gouden beeldjes, voor beste film en beste scenario.

De American Riviera Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een filmmaker die een sterke invloed heeft gehad op de Amerikaanse filmwereld. Eerdere ontvangers van de prijs waren Martin Scorsese, Annette Bening en Mickey Rourke.

Tarantino neemt de prijs volgende week woensdag in ontvangst. Waarom DiCaprio geen tijd heeft, is niet bekend. Wellicht houdt het verband met de lange pauze die de 38-jarige filmster onlangs aankondigde. Zijn twee eerstvolgende films The Great Gatsby en The Wolf of Wall Street zijn opgenomen en DiCaprio heeft geen nieuwe projecten in de pijplijn.

Tip de redactie