'Vrouwen maken meer onafhankelijke films'

AMSTERDAM - Vrouwelijke filmmakers zijn beter in het maken van onafhankelijke films dan dure producties voor grote filmmaatschappijen. 

Tussen 2002 en 2012 was 22 procent van de competitiefilms op het onafhankelijke filmfestival Sundance gemaakt door een vrouw.

In diezelfde periode werd 4,4 procent van de dure Hollywoodproducties geregisseerd door een vrouw.

Het onderzoek werd in opdracht van het Sundance Institute en Women in Film uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Annenberg in de Amerikaanse staat Californië. De onderzoekers bestudeerden films en documentaires die te zien waren tijdens het Sundance filmfestival van 2002 tot 2012.

Grof geld

Van de vrouwen die uiteindelijk voor grof geld Hollywoodfilms maken, heeft meer dan veertig procent eerst een onafhankelijke speelfilm gemaakt. Volgens onderzoeksleider Stacy Smith toont het onderzoek aan dat 'als er meer geld bij komt, de vrouwen verdwijnen'.

De onderzoekers hebben meer dan elfduizend regisseurs, schrijvers, producenten, cinematografen en editors bestudeerd die in totaal 820 films en documentaires afleverden. Ze concludeerden dat een derde van die filmmakers vrouwen waren.

De helft van de makers van de documentaires die werden vertoond op Sundance is vrouw. Ook toont het onderzoek aan dat als vrouwen achter de camera kruipen, ze meer vrouwelijke collega's aannemen dan mannelijke regisseurs.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie