NEW YORK - Geweld is altijd al het handelsmerk geweest van regisseur Quentin Tarantino, maar met Django Unchained zoekt hij nu pas echt de grenzen op.

"Dit is mijn meest gewelddadige film tot nu toe. De Kill Bill-films meegerekend", zegt de cultfilmer in een interview met NU.nl.

Volgens Tarantino zitten er in Django Unchained, waarin slaaf Jamie Foxx wraak neemt op zijn onderdrukkers (o.a. Leonardo DiCaprio en Don Johnson), twee soorten van geweld.

"Ik heb walgelijke scènes gedraaid, zoals de slaaf die verscheurd wordt door honden, maar die zijn juist bedoeld om te shockeren, om te verontrusten. Ik wilde de waanzin van de slavernij eerlijk laten zien, zoals Hollywood dat nog nooit heeft laten zien. En als kijker zit je er bij die scènes meteen middenin. Maar er zit ook typisch filmgeweld bij, zoals bij de shoot-outs in de finale", aldus Tarantino.

"Ik blijf kogel-balletten geweldig vinden. Je hebt altijd weer mensen die roepen dat ik geweld verheerlijk. Onzin. Dat zijn debielen die mijn kunst aanvallen. En met debielen ga ik niet in discussie. Nóóit."

N-woord

Het in de VS bepaald beladen woordje 'nigger' werd in Tarantino’s film Jackie Brown 38 keer gebruikt. Het leidde destijds tot veel kritiek, met name van de zwarte regisseur Spike Lee, die zich momenteel ook opwindt over Django Unchained. Daarin klinkt het verfoeide N-woord liefst 109 keer.

"Ik vind het belachelijk, dat mensen het aantal 'niggers' in mijn films gaan tellen", schuimt Tarantino.

"Het  interesseert me eigenlijk niet wat Lee er van vindt. Sterker nog: ik heb mijn Django-hoofdrolspelers Jamie Foxx en Samuel L. Jackson niet eens gevraagd wat zij er wellicht van vonden, omdat zij toevallig African-American zijn. Het is míjn script. Zo staat het er. En zo moet het gebeuren. Punt. Bovendien: het woord 'nigger' werd tijdens de slavernij constant gebruikt. Dus moet ik liegen, omdat sommige types er niet tegenkunnen? Nee, dat doe ik niet."

Pulp Fiction

Met Django Unchained, dat inmiddels een Oscar-nominatie toucheerde voor Beste Film, ging een droom voor Tarantino in vervulling, namelijk het maken van een onvervalste Spaghetti-western. Al ziet hij dat zelf breder.

"Tuurlijk, ik begrijp wat je bedoelt, en al die ouderwetse cowboy-elementen zitten er ook in. Toch zou je kunnen zeggen dat Inglourious Basterds misschien ook een soort Western was. Zie Django Unchained maar als een 19de eeuwse versie van Pulp Fiction, met de muziek van Ennio Morricone als de surf-rock."

Bekijk de trailer

<br>

Tarantino in 3D

Hoewel Tarantino inmiddels een succesvol commercieel filmer is geworden, zal hij zich niet laten verleiden tot een 3D-avontuur. "3D? Ik vind er niets aan."

"De meeste 3D-films buiten de 3D-techniek helemaal niet uit, vind ik. Er komt nooit iets de zaal invliegen. Ik zie films als Avatar gewoon in 2D. En mocht ik ooit 3D gaan doen, dan op de ouderwetse manier, zoals Jaws 3D."

Een andere Hollywood-trend die Quentin graag aan zich voorbij laat gaan is het digitaal filmen van producties. 

"Dat heeft niets met het ambacht van het filmen te maken. Ik heb alles opgegeven om een - let op - authentieke filmer te zijn. Ik heb geen vrouw. Ik heb geen kinderen. Maakt niet uit, want ik ben zielsgelukkig. Maar digitaal filmen? Dat is dat offer niet waard."

Django Unchained is vanaf donderdag in de bioscopen te zien.