AMSTERDAM - Jean van de Velde hoopt met zijn film Hoe Duur Was de Suiker een discussie aan te zwengelen over moderne slavernij.

"Mijn iPad, die mij heel dierbaar is, wordt gemaakt door dubieuze Chinese arbeiders en toch koop ik hem", vertelt de regisseur. "Ik zou graag willen dat er een discussie komt over wat slavernij tegenwoordig is."

Hoe Duur Was de Suiker wordt een verfilming van het gelijknamige boek uit 1987 van de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod, dochter van de eerste president van Suriname Johan Ferrier en halfzus van de Nederlandse CDA-politica Kathleen Ferrier. Van de Velde schrijft ook het scenario van de film.

"Ik ben niet van plan om nog een keer te zeggen dat slavernij niet deugt", zegt hij over zijn filmproject. "Cynthia wilde met haar boek het beeld over Suriname in die tijd nuanceren", vertelt Van de Velde. Hij wil met zijn film hetzelfde doen. "Nederlanders hebben over het algemeen vreselijke dingen gedaan, maar ook goede dingen."

Romantisch drama

Hoe Duur Was de Suiker wordt een romantisch drama tegen de achtergrond van de slavernijperiode. Van de Velde vergelijkt zijn project eerder met een drama als Gone With the Wind uit 1940 dan met het gewelddadige Django Unchained van Quentin Tarantino dat volgende week uitkomt.

"De film wordt verteld vanuit het perspectief van een jonge slavin", aldus de 55-jarige regisseur. De hoofdrollen worden gespeeld door Yootha Wong-Loi-Sing en Gaite Jansen. "Het gaat over haar situatie op de suikerplantage, maar ook over haar liefdesleven en hoe zij haar eerste verliefdheid beleeft."

Zuid-Afrika

De film wordt opgenomen in Zuid-Afrika, om de simpele reden dat er in Suriname geen suikerplantages meer zijn. Het grootste obstakel voor de filmmaker is dan ook het decorum.

"We moeten Paramaribo geloofwaardig recreëren in Zuid-Afrika." De opnamen gaan in maart van start en de film moet vanaf september in de bioscoop draaien.