AMSTERDAM - Films uitgebracht in juli maken nauwelijks kans op een Academy Award. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar de prestigieuze filmprijzen. 

Nooit eerder won een film die in juli uitgebracht werd een Oscar voor de beste film.

September is eveneens een slechte releasemaand. Slechts 11,5 procent van de genomineerden uit die maand neemt het gouden beeldje mee naar huis.

Daarna volgt juni als slechte releasemaand met 12,5 procent.

De beste maanden om een Oscar-winnende film uit te brengen, zijn november (32,5 procent) of oktober (26,8 procent).

'Popcornfilms'

"Het meest voor de hand liggend is de redenering dat er in de zomermaanden vrijwel alleen grote actiefilms uitkomen. De maand juli is een typische maand voor de popcornfilms. En die doen het niet goed bij de Oscars", zegt filmkenner René Mioch tegen NU.nl.

"De nominaties van dit jaar bewijzen bovendien dat vooral controversiele films, bijvoorbeeld over Osama Bin Laden of over mensen met een ziekte, het wel goed doen", aldus Mioch.

Hoewel december geen uitzonderlijke maand voor winnende films is, komen daar wel de meeste genomineerden uit. Ruim 1 op de 5 genomineerde films is in december uitgebracht.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van IMDB. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Daarnaast blijkt dat de laatste twintig jaar geen films uit februari, maart en april worden genomineerd.

Dat is ook de periode waarin de Academy Awards worden uitgereikt. Het aantal nominaties in de laatste vier maanden van het jaar zijn in de 84-jarige historie van de filmprijzen gelijkmatig verdeeld.

Beweeg de cursor over de stippen om meer informatie te zien . De gegevens zijn afkomstig van IMDB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De gemiddelde lengte van een film lijkt ook invloed te hebben. De gemiddelde lengte van een winnende film is in de historie van de Academy Awards altijd groter dan die van genomineerden. Vorig jaar was het voor de eerste keer dat beide gemiddeldes even groot waren, namelijk 130 minuten.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van IMDB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Donderdag werden de nominaties voor de Academy Awards bekendgemaakt. Onder meer Lincoln, Life of Pi, Les Miserables en Django Unchained kregen een nominatie voor een Oscar voor beste film.

Bekijk meer statistieken op Who Won Oscars.