AMSTERDAM - The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 maakt kans op elf Razzies. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan waardeloze filmprestaties.

Dit maakt de organisatie woensdag bekend.

Kristen Stewart en Robert Pattinson zijn genomineerd voor hun hoofdrollen in het laatste deel van de Twilight-filmreeks. Taylor Lautner en Ashley Greene worden genoemd als slechtste bijrollen.

De Twilight-film is ook genomineerd voor slechtste regisseur voor Bill Condon, slechtste vervolgfilm, scenario en acteerensemble. De Razzie-jury was ook niet te spreken over het romantische gehalte van de film.

Stewart en Pattinson maken met Lautner en kindster Mackenzie Foy kans op slechtste filmkoppel. De Twilight-films zijn vaker genomineerd voor de Razzies, maar hebben nog nooit een 'belangrijke' Razzie gewonnen.

Snow White

Vorig jaar werd Stewart ook genomineerd voor haar rol als Bella Swan en voor haar acteerwerk in Snow White and the Huntsman, maar toen ging die prijs naar Adam Sandler voor zijn rol als Jill in Jack and Jill. Sandler won vorig jaar overigens een recordaantal Razzies: hij nam tien gouden frambozen mee naar huis.

In de categorie slechtste film neemt The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 het op tegen de actiefilm Battleship, de familiefilm The Oogieloves in the Big Balloon Adventure, Adam Sandlers komedie That's My Boy en Eddie Murphy's komedie A Thousand Words.

Slechtste acteur

Het acteerwerk van Tyler Perry heeft de Razziejury ook niet kunnen bekoren. De filmmaker is genomineerd voor slechtste acteur in zowel Alex Cross en Good Deeds en als actrice in Madea's Witness Protection. Nicolas Cage maakt kans op een Razzie voor zijn rollen in Ghost Rider: Spirit of Vengeance en Seeking Justice en Barbra Streisand is genomineerd voor haar rol in de komedie The Guilt Trip.

De Razzies zijn de tegenhanger van de Oscars. De prijzen worden uitgereikt op 23 februari, traditiegetrouw een dag voor de Oscaruitreiking.