Guillermo del Toro maakt liever zijn superheldenfilm Dark Universe dan dat hij Star Wars Episode 7 gaat regisseren.

 "Die superhelden zijn mijn kinderhelden", zegt de Mexicaanse regisseur tegen het Britse IGN. "Toen ze mijn kantoor belden of ik interesse had in Star Wars 7, had ik al zoveel andere dingen op mijn bord dat ik beleefd heb bedankt."

De 48-jarige filmmaker geeft toe wel erg gevleid te zijn geweest. "Het is nooit verder gekomen dan dat ene telefoontje, maar het was natuurlijk geweldig om gevraagd te worden."

Het blijkt nog knap ingewikkeld om een regisseur van enige naam aan Star Wars 7 te koppelen. De een na de ander bedankt vriendelijk voor de klus, onder wie Star Trek-regisseur J.J. Abrams en George Lucas' goede vriend Steven Spielberg.

Superhelden

Dark Universe, zoals het superheldenepos vooralsnog wordt genoemd, gaat over de wat minder bekende en duisterder helden van stripgigant DC Comics. "Swamp Thing is echt een van mijn favorieten en ik was altijd onder de indruk van John Constantine", zegt Del Toro over het slijmerige moerasmonster en de zwartgallige Londense magiër.

Ook andere personages als Deadman, The Demon, The Spectre en Zatara en haar vader Zatanna maken in de film hun opwachting. "Ik wil er verder nog weinig over kwijt, want dan geef ik de plot weg", lacht Del Toro.

Momenteel wordt gewerkt aan het scenario. "We hebben onlangs een schrijver gecontracteerd en ik ben heel trots dat hij ja zei. Ik denk dat iedereen heel enthousiast wordt als bekend wordt wie hij is."

Superman

De filmmaker zag zijn kans schoon om aan Dark Universe te beginnen nadat DC een film liet maken over een wat minder gepolijste Superman, getiteld Man of Steel. "Ze hebben na de Batman-films van Christopher Nolan enorm veel zelfvertrouwen gekregen", legt Del Toro uit. "Als Superman ook succesvol wordt, zijn dat twee stevige pijlers waarop ik mijn film kan bouwen".

Of Dark Universe er ook werkelijk komt, blijft nog even de vraag. Hoe dan ook verschijnt Del Toro's nieuwste film Pacific Rim, waarin gigantische robots de aarde verdedigen tegen een buitenaardse invasie, in juli in de bioscoop. Daarna staan Pinocchio, The Incredible Hulk en Hellboy 3 op het programma.