AMSTERDAM - Achtste-Groepers Huilen Niet is door de kijkers van het NOS Jeugdjournaal gekozen tot beste speelfilm van 2012.

Dat laat producent Rinkel Film maandag weten. De jeugdige kijker verkoos de Nederlandse jeugdfilm boven andere grote publieksfilms als Mees Kees en Skyfall.

Voor Achtste-Groepers Huilen Niet was 2012 een fantastisch jaar. Zo werd de film onder meer onderscheiden met het Gouden Kalf voor de Publieksprijs. Dit jaar staat Achtste-Groepers Huilen Niet volop in de internationale belangstelling.

De film draait op internationale festivals als het International Children's Film Festival Bengaluru in India, Gioffini in Sao Paulo in Brazilië en het toonaangevende BUFF International Children and Young People's Film Festival in Malmö in Zweden. Daarnaast gaat de Noorse remake van de film in maart in productie.

Boek

De film van Dennis Bots, het scenario is van de hand van Karin van de Holst-Pellekaan, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens.

De 8-jarige Akkie kan vanwege leukemie niet meedoen met het schoolvoetbaltoernooi. Uiteindelijk bedenkt zelfs Joep, die voetbal niets voor meisjes vindt, een plan om haar toch mee te kunnen laten genieten.