AMSTERDAM - Regisseur Steven Soderbergh heeft lang moeten leuren om zijn biografische film Behind the Candelabra over pianist Liberace van de grond te krijgen.

Hij kreeg de ene afwijzing na de andere omdat het scenario 'te gay' zou zijn. "Niemand wilde het maken", vertelt hij aan de Amerikaanse filmsite The Wrap. Uiteindelijk werd de film opgepikt door de betaalzender HBO.

Soderbergh had Michael Douglas en Matt Damon al binnengehaald voor de hoofdrollen en zocht nog vijf miljoen dollar voor de productie. "Ze vonden de film te gay", vertelt Soderbergh.

"Dit was overigens nadat Brokeback Mountain was uitgebracht", voegt de Magic Mike-regisseur daaraan toe. De film over twee homoseksuele cowboys was een groot succes in 2005.

Douglas speelt in Behind the Candelabra de homoseksuele pianist Liberace. Zijn jarenlange relatie met Scott Thorson, gespeeld door Matt Damon, eindigde in een pittige rechtszaak.

Aids

Uiteindelijk moest Liberace Thorson 95 duizend euro, een paar auto's en twee honden geven. De excentrieke pianist overleed in 1987 aan de gevolgen van aids.

"Ik stond perplex", gaat Soderbergh verder. Hij vindt het onbegrijpelijk dat geen enkele studio het aandurfde de film te maken. "Ze waren bang." Betaalzender HBO zendt het biografische drama later dit jaar uit. HBO Nederland zendt Behind the Candelabra waarschijnlijk in de herfst uit.