AMSTERDAM - Arnold Schwarzenegger ziet geen verband tussen gewelddadige films waarin vuurwapens worden gebruikt en werkelijke tragedies waarbij mensen worden neergeschoten.

"Het ene is entertainment, het andere is een serieuze tragedie die je verstand te boven gaat", zei de acteur tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De voormalig gouverneur van Californië, die zijn oude carrière van acteur weer heeft opgepakt, werd aan de tand gevoeld naar aanleiding van het bloedbad dat vorige maand op een basisschool in het Amerikaanse stadje Newtown plaatsvond. Hierbij vonden twintig scholieren en zes leerkrachten de dood.

"Ik denk dat we de zaken gescheiden moeten houden", gaat de 65-jarige Schwarzenegger verder. "Natuurlijk moeten we een dergelijk voorval heel goed analyseren en kijken wat wij als maatschappij kunnen doen om herhaling te voorkomen."

Voorstander

Schwarzenegger heeft er nooit een geheim van gemaakt een voorstander van wapenbezit te zijn, maar is ook openlijk voorstander van strengere Amerikaanse wapenwetten, waarbij kopers beter worden gescreend. "Kunnen we betere wapenwetten krijgen? Als er een maas in de wet zit, moeten we daarnaar kijken."

"Moet een moeder vuurwapens verzamelen en met haar kinderen gaan schieten?, vraagt Schwarzenegger zich hardop af. "We moeten elk detail bekijken, dat zijn we onze mensen verschuldigd. We moeten de zaak juist niet politiek maken."

Acteur

Schwarzenegger maakte vorig jaar zij rentree als acteur in de harde actiefilm The Expendables 2. Hij is vanaf 7 februari te zien als bijna gepensioneerde sheriff in The Last Stand en zijn bajesdrama The Tomb en politiethriller Ten zijn ook al zo goed als afgerond.