AMSTERDAM - De filmposter van het avonturendrama Life of Pi van Ang Lee is verkozen tot winnaar van de TV Krant Filmposter Award 2012. Dat laat de organisatie maandag weten.

Lezers konden via Facebook hun stem uitbrengen. De poster van de Amerikaanse studio The Refinery kreeg bijna elfduizend stemmen van de in totaal 61.323, iets meer dan vorig jaar en daarmee een nieuw record.

Op de overheersend oranje poster is een enorme tijgerkop te zien. Deze loopt onderaan over in een eindeloze, spiegelgladde oceaan waarop een zelfgebouwd vlotje met de hoofdpersoon Pi en een reddingsboot met een Bengaalse tijger drijven.

De Indiase Pi overleeft in de boekverfilming een schipbreuk met een stel dieren en blijft al gauw alleen over met een tijger, met wie hij maandenlang op zee ronddobbert.

Het verschil met de tweede poster in de ranglijst, The Dark Knight Rises, is aanzienlijk. Het affiche van de Batman-film wist bijna 7700 stemmen in de wacht te slepen.

The Hunger Games

The Hunger Games stond met 7363 stemmen op de derde plaats. Martha Marcy May Marlene en Snow White and the Huntsman maakten de top 5 compleet, zij behaalden 5541 en 5389 stemmen.

De winst van Life of Pi is opmerkelijk, daar de film pas sinds 20 december in de Nederlandse bioscopen draait en de stemming al op 4 december van start ging. Inmiddels heeft de film al ruim 175 duizend bezoekers getrokken.

Het is voor de tweede keer op rij dat een poster van een film van Warner Bros de Nederlandse prijs wint. Vorig jaar werd de poster van de balletfilm Black Swan tot winnaar verkozen.