Knappe biopic van Muhammad Ali met Will Smith

Wekelijks was hij de afgelopen maanden op televisie: Muhammad Ali, geboren Cassius Clay. Eerst mocht hij als 'black muslim-celebrity' op geen enkele 11 september-herdenking ontbreken. En toen kwamen de feestelijkheden rond zijn zestigste verjaardag.

Ook de Nederlandse omroepen tuimelden over elkaar heen met terugblikken en beelden uit Ali's glorietijd. En nu is er dus eindelijk de biopic, die zich ook al op Ali's belangrijkste jaren (1964-1974) concentreert. Knap gemaakt en met een verbluffende Will Smith in de hoofdrol.

Alle aspekten van Ali komen aan bod in de film: zijn bekering tot de islam, zijn rokkenjagen, zijn weigering naar Vietnam te gaan, zijn gevleugelde uitspraken en natuurlijk zijn fenomenale bokstechniek.

Opgepompt

Beroemde bokspartijen tegen Sonny Liston, Joe Frazier en George Foreman zijn tot in de details nagebootst.

De metamorfose van Will Smith wekt nog meer bewondering. Smiths oren zijn tegen zijn hoofd geplakt, zijn stem klinkt een octaaf lager en zijn lijf is indrukwekkend zonder opgepompt over te komen. Van The Fresh Prince is geen spoor meer, zelfs The Man in Black is ver te zoeken. Een prachtrol dus en Smith kreeg dan ook een terechte Oscar-nominatie.

De film zelf moest het, evenals regisseur Michael Mann (The Insider), zonder Oscarnominatie stellen. Hard, maar ook wel terecht: hoe knap Ali ook is gemaakt, het bewogen levensverhaal van de beroemdste bokser aller tijden weet nauwelijks te ontroeren. Alle bekende beelden zijn perfect nagespeeld, maar de biopic biedt geen nieuw perspectief op Ali.

Aan de andere kant is het gebrek aan Oscar-nominaties minder terecht, omdat de drakerige biopic A Beautiful Mind wél in nominaties grossiert en ook nog eens een grote kanshebber voor de felbegeerde beeldjes is. Maar het levensverhaal van A Beautiful Mind's Nash is nu eenmaal minder bekend dan dat van Ali en biedt dus ruimte voor verrassingen. En dat terwijl Mann zijn biografie veel beter opbouwt: hij beperkt zich tot tien jaar Ali en weet dus op tijd op te houden.

Zuur

Helemaal zuur voor Mann wordt het wanneer Russell Crowe straks een Oscar krijgt voor A Beautiful Mind, terwijl Crowe veel beter was in Manns eigen The Insider. Die film kreeg zeven nominaties, waarvan er niet een werd verzilverd; Ali slechts twee, waarbij A Beautiful Mind roet in het eten kan gaan gooien.

Dat onrecht is een extra reden om Ali

TrouwDe Volkskrant