AMSTERDAM - Naomi Watts heeft bijna het leven gelaten tijdens de opnames van haar nieuwste film The Impossible, over de tsunami in de Indische Oceaan in 2004.

Ze verdronk bijna tijdens een scène met een overstroming, zegt de Australische actrice tegen de Britse editie van Metro.

In de scène tolt het lichaam van Watts als een lappenpop door een kolkende watermassa. "Er ging iets mis met de stoel waarin ik onder water zat vastgebonden", zegt de 44-jarige actrice. "De technici konden hem niet op tijd uit zetten. Ik kon er niet uitkomen en snakte naar adem."

De bijna-doodervaring had echter wel een positieve kant. "Je kunt je erna beter inleven in je rol", zegt Watts nuchter. "Je begrijpt beter wat die mensen werkelijk hebben meegemaakt. Maar zelfs die ervaring is nog niets vergeleken met de werkelijkheid."

Spaanse familie

Watts speelt met Ewan McGregor de ouders van drie zoons. De familie wordt tijdens de kerstvakantie in Thailand verrast door een huizenhoge vloedgolf die tot kilometers landinwaarts alles platwalst. Het scenario is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van een Spaanse familie.

Watts heeft de werkelijke moeder, Maria, ontmoet tijdens haar research voor de rol. "Uiteindelijk pakte ze alleen mijn hand en keek me in mijn ogen", vertelt Watts. "Ze moest vrijwel meteen huilen. Het zit allemaal nog heel erg aan de oppervlakte bij haar."

The Impossible gaat op 17 januari in Nederland in première.