AMSTERDAM - Het online stemsysteem van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences blijft voor problemen zorgen.

De organisatie heeft de leden een dag langer de tijd gegeven hun stem uit te brengen voor de Oscarnominaties. Eerder lieten filmmakers al weten niet te kunnen inloggen op de site van de Academy door problemen met het wachtwoord.

De Academy vreest dat de problemen leiden tot een laag aantal stemmen. De club telt ruim 5500 leden, die nog tot en met vrijdag kunnen stemmen voor de nominatieronde van de Oscars. "Door het verlengen van de deadline benutten we iedere mogelijkheid om de overgang naar online stemmen te versoepelen", laat de Academy weten.

Internet

De stemmen kunnen dit jaar voor het eerst ook via internet worden uitgebracht. Voorheen werd altijd uitsluitend per post gestemd, nu konden de Academy-leden vooraf kiezen hoe ze hun stem wilden uitbrengen.

Veel leden vinden het online stemsysteem te ingewikkeld of te foutgevoelig. "Het wachtwoord dat ze stuurden, werkte niet en ze konden me geen nieuw wachtwoord mailen", klaagde documentairemaker Morgan Spurlock vorige week. Ook wordt gevreesd voor hackers.

Afhaken

Filmjournalist Scott Feinberg denkt dat vooral oudere stemmers afhaken door de problemen met het online stemmen. "Daarom krijgen traditionelere films waarschijnlijk minder stemmen en maken gewaagdere films, die jongeren aanspreken, meer kans."

De Oscarnominaties worden 10 januari bekendgemaakt. Dat is vroeger dan voorheen, waardoor ze nu voor het eerst eerder bekend zijn dan de winnaars van de Golden Globes, die twee dagen later worden uitgereikt.

Voorheen golden de Golden Globes altijd als belangrijke indicator voor de Oscarnominaties. Nu hebben de Academy-leden meer tijd om alle genomineerde films te bekijken.

De uitreiking van de Oscars vindt plaats op 24 februari.