Uitgelicht door de filmredactie van NU.nl. Wat mogen we deze maand absoluut niet missen op filmgebied?

1. Les Misérables

Tientallen miljoenen mensen zagen de musical en de verfilming in handen van Tom Hooper, die vier Oscars binnensleepte voor The King’s Speech.

De nieuwsgierigheid is dus groot naar Les Misérables. Het beroemde verhaal is gebaseerd op de roman van Victor Hugo, maar we zijn natuurlijk vooral benieuwd naar de zangkwaliteiten van Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried en Sacha Baron Cohen.

Vanaf 10 januari in de bioscoop.

Bekijk de trailer

2. Django Unchained

Django is de held uit een spaghettiwestern uit 1966, zo’n film die filmfan Quentin Tarantino woord voor woord kan citeren. Christoph Waltz in een hilarische rol als premiejager en de stoere Jamie Foxx nemen stijlvol wraak op het Amerikaanse slavernijverleden – en op Leonardo DiCaprio. De beste Tarantino sinds Kill Bill.

Vanaf 17 januari in de bioscoop.

Bekijk de trailer

3. Scabbard Samurai

De Japanse komiek Hitoshi Matsumoto is in Nederland nog tamelijk onbekend, maar verdient een groot publiek. Scabbard Samurai gaat over een samoerai, maar dan wel een hele slechte! Arme, oude Kanjuro Nomi heeft de keuze: harakiri plegen óf een verdrietig prinsje aan het lachen maken.

Geholpen door zijn kordate dochtertje, probeert Kanjuro-de-klungel de ene mislukte grap na de andere: het menselijk kanonskogel, mie naar binnen slurpen met je neus… Geniale droogkloterij met een verrassend ontroerende ontknoping.

Vanaf 17 januari in de bioscoop.

Bekijk de trailer

4. Zero Dark Thirty

De controversiële film die onlangs een vrij unieke, officiële reactie ontlokte aan de CIA. ‘Geen realistische weergave van de feiten,’ zegt de Agency.

De film van Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) over de strijd tegen het terrorisme, de omstreden ondervragingsmethodes (‘waterboarding’) en de jacht op Osama bin Laden voelt wel heel realistisch - en is ongehoord spannend.

Vanaf 24 januari in de bioscoop.

Bekijk de trailer

5. The Master

Ook ‘too close for comfort’, althans voor de Scientology kerk, is de nieuwe film van Paul Thomas Anderson. In The Master speelt Joaquin Phoenix de rol van een getraumatiseerde ex-marinier die in de jaren ’50 in de ban raakt van de religieuze organisatie van sciencefictionschrijver Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman).

Je hoeft natuurlijk niet Tom Cruise te heten om daarin Scientology-oprichter L. Ron Hubbard te herkennen. Fascinerend onderwerp!

Vanaf 24 januari in de bioscoop.

Bekijk de trailer